Anasayfa » ABD ve Çin’in ardından Almanya’da konut krizi (Epoch Times)

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi / Gayrimenkul / Sektör Analizi

ABD ve Çin’in ardından Almanya’da konut krizi (Epoch Times)

Maliyet kalemleri yüksek

Konut kredileri faizlerindeki artış, durdurulan devlet sübvansiyonları, aşırı derecede pahalı malzemeler, müteahhitleri zor durumda bırakıyor. Bu süreçte, projeler iptal edildi, arsalar iade edildi ve çok daha az ruhsat onaylandı.

Çelik, beton veya yalıtım malzemeleri gibi birçok inşaat maliyeti önemli ölçüde yükseldi. Bunda enerji maliyetlerinin yükselmesinin de dolaylı olarak etkisi var. Örneğin çatı kiremitleri yüksek sıcaklıklarda üretilmektedir.

Alman Ekonomi Enstitüsü’nde (IW) gayrimenkul uzmanı olan Pekka Sagner, “Büyük yatırımcıların maliyet artışlarını karşılayabilecek gücü var ancak küçük müteahhitler için söz konusu durum geçerli değil” ifadelerini kullandı.

Sipariş defterleri dolu ancak iptaller artıyor

Münih IFO Enstitüsü, bir süredir iptallerin arttığına vurgu yaptı. Enstitü araştırmacıları, “Sipariş defterleri hala dolu. Ancak zorlaşan koşullar giderek daha fazla projeyi sorgulanır hale getirdi” açıklamasını yapıyor.

Temmuz ayındaki iptallerden konut sektöründeki firmaların %11.5 kadarı etkilendi.

IFO araştırmacısı Felix Leiss, “Güncel sıkıntı, 2020 martındaki korona şokuyla karşılaştırılabilir” dedi. “O dönemde en çok ticari inşaat etkilenirken, bugün özellikle özel konut inşaatında iptaller görüyoruz”. Bu, tek aileli ve çok aileli evler için geçerlidir.

İnşaat sektörü derneği genel müdürü Tim-Oliver Müller, yüksek inşaat maliyetleri ve artan faiz oranlarına ek olarak, inşaatçıların artan enerji ve yaşam maliyetleriyle de baş etmesi gerektiğini açıkladı.

Fiyatlarda gevşeme öngörülmüyor. Önümüzdeki yıl konut krizi yılı olabilir

Alman İnşaat Sanayi Merkez Birliği (ZDB), şu an için yüksek malzeme fiyatlarında herhangi bir gevşeme görmüyor – çünkü Ukrayna’dan yapılan başarısız çelik teslimatları artık genellikle Brezilya veya Asya’dan geliyor. Bu da daha yüksek fiyatlar anlamına geliyor.

Çin’deki karantina politikası da teslimat darboğazlarını artırıyor. Dernek bu nedenle önümüzdeki yıl bir inşaat krizi konusunda uyarıda bulunuyor. 

IW uzmanı Sagner ayrıca bir “acil durdurma” bekliyor. Son rakamlar, müstakil evler için inşaat izinlerinin sayısının yılın ilk yarısında %17 düştüğünü gösteriyor. Federal İstatistik Dairesi de, konut inşaatında da gelen siparişlerin önemli ölçüde düştüğünü gözlemledi.

 

İlgili Haberler:

ABD, Çin ve ardından Kanada ve Yeni Zelanda’da Konut Krizi (The Globe and Mail)

NAHB: Konut resesyonuna giriyoruz. Moody’s: Fiyatlar düşmeyebilir (Yahoo Finance)

Konut Piyasasında Durgunluk Sinyalleri (Business Insider)

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla