Anasayfa » Bill Ackman ve Larry Fink: ABD Tahvil faizleri daha da yükselecek (Business Insider)

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler

Bill Ackman ve Larry Fink: ABD Tahvil faizleri daha da yükselecek (Business Insider)

ABD finans camiasının önde gelen isimleri Bill Ackman ve Larry Fink, enflasyonun yüksek seviyelerde kalmasını bekliyor ve ABD Hazine getirilerinin yakın zamanda %5’e ulaşacağını düşünüyor.

Pershing Square Capital‘ın CEO’su olan Ackman, CNBC’nin Delivering Alpha 2023 konferansında yaptığı açıklamada, enflasyonun kalıcı olarak yüksek kalacağını ve ABD Hazine tahvilleri için %4 seviyesinin hala tarihsel olarak düşük olduğunu belirtti. Ackman, 30 yıl vadeli faiz oranlarının %5 engelini aşmasına şaşırmam, 10 yıl vadeli faiz oranlarının da %5’e yaklaşmasını görebiliriz. Bu çok kısa bir süre içinde olabilir.” ifadelerini kullandı.

Cuma günü, 10 yıl vadeli faiz oranı, 2007’den bu yana en yüksek seviyeye çıktıktan sonra %4.565’e geriledi. Diğer yandan, 30 yıl vadeli faiz oranı %4.697’ye düştü.

BlackRock‘ın CEO’su olan Fink, gelecekte yapısal enflasyonun devam edeceğini ve bu durumun gergin bir jeopolitik ortam ve ticaret normlarının parçalanmasından kaynaklandığını belirtti. Fink, “Yapısal enflasyon nedeniyle 10 yıl vadeli faiz oranlarının en az %5 veya daha yüksek olacağını düşünüyoruz. Bu yapısal enflasyon, 30 yıldan fazla süredir görmediğimiz bir şeydir. İş liderleri ve siyasetçiler, bunu açıklamak için gerekli temeli sağlamıyorlar gibi görünüyor.” dedi.

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon ise bu hafta yüksek federal harcamaları ve büyüyen enerji dönüşümünü göstererek kalıcı enflasyon baskılarına dikkat çekti. Bu sorunu çözmek için Federal Reserve’in para politikasını sıkılaştırmak zorunda kalacağını söyleyen Jamie Dimon, FED faiz oranının %7 olma ihtimalinin gerçek bir olasılık olduğunu ekledi. Bu durum, Fed’in faiz politikası beklentileri doğrultusunda ABD Hazine getirilerini yüksek tutabilir.

Diğer yorumcular da, Hazine piyasasında arz ve talep dengesizliği gibi nedenlerle daha yüksek getirilerin olası olduğunu öne sürdüler.

Geçen hafta “bond kralı” olarak bilinen Bill Gross ise 10 yıllık Hazine tahvillerinin fiyatlandığını ve bu fiyatlandırmanın %2’lik bir enflasyon dünyası için olduğunu belirtti. Bu da demek oluyor ki, Fed enflasyonu pandemi öncesi seviyelere getirse bile getiriler muhtemelen %4’ün üzerinde kalacak.

 

Business Insider

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla