Anasayfa » TETHER’İN BİLANÇOSUNA BİR BAKIŞ Daniel H. Neilson

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Genel

TETHER’İN BİLANÇOSUNA BİR BAKIŞ Daniel H. Neilson

 

 

 

TETHER’İN BİLANÇOSUNA BİR BAKIŞ 

Daniel H. Neilson

Tether, sabit bir fiyatı olan genel olarak kabul gören likit bir varlıktır. USDT, Bitcoin ve Ethereum (ve Avalanche’da) dahil çeşitli blok zincirlerinde bulunur ve kripto işlemlerinde sıkça kullanılır. USDT epeyce likit olmuştur. USD için talebe kolayca bağlanmıştır. Bu başarıya rağmen, önceki yazımda Tether’in epeyce zor bir iş yaptığını anlatmıştım.

Şirket, %100 destekli bir banka olduğu iddiasında olduğundan, banka varlıklarının ne olduğu sorusu akla geliyor? Tether şimdi, New York Başsavcılığının talebi ile bilançosunun bazı detaylarını açıkladı.

Bu yetersiz detaylar, yaptıklarının çok net resmini çizmeye başladı. USDT’nin   konvertibilitesi şirketin varlık portföyünün likiditesine bağlıdır. Portföyün ne olduğu bilinmeden konvertibilitesini anlamak mümkün değildir.

USDT’ye yönelik yaygın satışı oluyorsa şirketin fiyat düşmesini engellemek için bunları satın alması gerekir, aksi halde Tether’in dolar karşısında değeri düşer. Büyük bir geri ödeme durumunda (vatandaş Tether’i verip dolarını almak isteyecek) dolar elde etmek üzere varlıklarını satmak zorunda kalacaktır.

Spesifik olarak, mevduatlarını kullanarak 11 milyar dolarlık nakit talebini karşılayabilir. Bu mevduatlar oldukça likittir ancak Tether bunların nerede tutulduğunu söylemiyor.

Tether ilk 11 milyar dolardan sonra eğer müşteri talebi devam ederse sahip olduğu 30 milyar dolarlık ticari kağıtları (commercial paper) satmak zorundadır. Tether’in parasının büyük kısmının orada -olmasının nedeni ticari kağıt piyasasının 1 triyon dolarlık hacime sahip olmasındandır. Ama ticari kağıt piyasasında likidite krizinin ara ara yaşandığı bilinir.

Aşağıdaki  bilanço ile Tether’in sabit net varlık değeri (CNAV) ile para piyasası yatırım fonu işlettiğini söyleyebiliriz. Bu fon genellikle, epeyce likit olan piyasalarda işlem gören kısa para benzeri varlıkları tutar. Aslında olay çok basittir; yatırımcı MMF’ye cash para verir. MMF gider bu paralarla çok çeşitli hisse senetleri, ticari kağıtlar.vs alır ve aktifine atar. MMF’ye cash para veren yatırımcı’da bu aktifte oluşturulan fondan pay alır.

Lehman’ın nasıl krize düştüğünü hatırlamamızda yarar var.  Tether henüz sorun yaşamadı ama Lehman’ın durumuna düşebilir.Çünkü likidite krizleri ya hep ya hiç eğiliminde oldukları için, Tether ters köşe olabilir.

Şöyle düşünün, panik ortamı var, herkes Tether a koşup cash dolar istedi, Tether elindeki senetleri satıp cash’e dönmeye çalıştıkça, elindeki kağıtların değeri düşecek. Capisci!

Daha farklı senaryo; diyelim Ticari kağıtlarda bozulma olursa insanlar Tether’leri için endişelenir ve onları geri çekmek isteyebilirler.

 

 

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla