Anasayfa » ANALİZ: Gelişmekte olan ülke endekslerinde kayıplar devam ediyor. Düşüş devam edecek mi?

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Dünya Ekonomisi

ANALİZ: Gelişmekte olan ülke endekslerinde kayıplar devam ediyor. Düşüş devam edecek mi?

MSCI endeksine göre gelişmekte olan ülkelerin hisse senetleri, yılın başından bu yana olan kazançlarını sildi. Yapışkan enflasyon ve faiz oranlarının bir süre yüksek kalacağı beklentisi, gelişmekte olan ülke hisse senetlerini baskı altında bırakıyor.

Grafik: MSCI Gelişmekte olan ülke hisse senetleri endeksi

İnatçı enflasyon verileri ülkelerin büyüme potansiyelini zayıflatıyor. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, global varlık satışlarının yaygın olduğu bir ortamda Perşembe günü %1.5’lik bir düşüşle 956.25 puanla kapandı. Bu durum yatırımcılar arasında yaygın bir riskten kaçınma eğilimi olduğunu gösteriyor.

Bu düşüşte Federal Reserve’in son dönemdeki sert tavrı, özellikle Çarşamba günü yapılan açıklamaları, önemli bir etken oldu. Bu sert tutum, açıklanan güçlü işgücü verileri tarafından da desteklendi.

Grafik: ABD İşsizlik Maaşı Başvuruları

FED’in şahin tavrı ve açıklanan güçlü işgücü verileri, gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı zorlukları artırdı. Çünkü bu ülkeler, daha yüksek borçlanma maliyetleri ve potansiyel sermaye çıkışlarıyla başa çıkmak zorundalar.

Tayvan’dan Türkiye’ye ve Güney Afrika’ya kadar birçok ülkede alınan faiz kararları, birçok ülkenin yakın gelecekte faiz indirimine gitme şansının olmadığını gösteriyor. Bu ülkeler, para birimlerini istikrara kavuşturmak için nispeten yüksek faiz oranlarına ihtiyaç duyduklarını gösteriyor.

Öte yandan, Çin ekonomisinin yavaşlaması ve borç sorunları, piyasalar üzerinde satış baskısını artırıyor. New York’taki Wells Fargo stratejisti Brendan McKenna, “Fed, faizleri daha uzun süre yüksek tutma sinyali verirken, Çin’in ekonomik zorluklarının devam etmesi, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerini şu anda çift şokla tehdit ediyor. Bu dinamikler, dünya genelindeki hisse senetlerine büyük bir aşağı yönlü baskı uyguluyor” ifadelerini kullandı.

Analistler, MSCI endeksindeki şirketler için kazanç tahminlerini bu yıl %2 seviysinde düşürdü. Ancak değerlemeler ucuz değil. MSCI P/E rasyosu, 44,97 seviyesindedir. Bu haliyle, 2010 yılından bu yana ortalama olan 45,10 seviyesinin çok az altındadır.

Grafik: MSCI P/E Rasyosu

Perşembe günü Çin hisseleri yabancıların hala paralarını çektiği işaretleri eşliğinde düştü. Hem MSCI Çin hem de CSI 300 endeksleri Kasım ayından bu yana en düşük seviyede kapandı. Ülkedeki devam eden teşvik programı yuanı baskı altına alırken, önlemlerin ekonomik sorunları durdurmak için yeterli olmayacağı endişeleri hisse senetlerini olumsuz etkiliyor.

Hisse senedi yatırımcıları, para politikası gevşemesinden kaynaklanan alım fırsatlarını ararken, yüksek enflasyon nedeniyle faiz oranlarının yüksek kalacağı ülkelerden endişeli.

Asya, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’nın, dünyanın en yüksek enflasyonla düzeltilmiş politika faiz oranlarına sahip bazı Latin Amerika ülkelerinden daha savunmasız olduğu görülüyor.

Sonuç olarak, gelişmekte olan piyasa hisse senedi yatırımcıları için zorlu bir yılın ortasında olunsa da, analistler Çin’in ekonomik zorluklarının dibe vurduğu yönündeki iyimserlikten umutlu görünüyor. Gelişmekte olan ülke endeksleri, Federal Rezerv faiz beklentileri hafiflediğinde ve gelişmekte olan piyasalar faiz indirimlerini başlatabildğinde yatırımcılar için cazip hale gelebilir.

 

*Söz konusu yazı Bloomberg haber kaynağından çeviri yapılarak ParaAnaliz için derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla