Anasayfa » Siyah kuğu kitabının yazarı Nassim Taleb: “Hiçbir şey son 15 yıldaki gibi pürüzsüz olmayacak” (Bloomberg)

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Siyah kuğu kitabının yazarı Nassim Taleb: “Hiçbir şey son 15 yıldaki gibi pürüzsüz olmayacak” (Bloomberg)

Siyah kuğu kitabının yazarı, istatistikçi ve eski opsiyon trader’ı Nassim Nicholas Taleb, “Artık para yağmıyor…Disneyland bitti, çocuklar okula geri dönüyor… Hiçbir şey son 15 yıldaki gibi pürüzsüz olmayacak.” dedi.

Pazartesi günü Miami’de Universe Investments şirketi tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Nassim Taleb, sıfıra yakın faiz oranlarının bir varlık balonu oluşturduğunu, finansal sermaye sahibi zenginler lehine muazzam bir zenginlik; geri kalan küçük tasarruf sahipleri için eşitsizlik yarattığını söyledi.

FED’in faiz oranlarını tutarlı seviyelere yükselttiğini ancak yatırımcıların bu yüksek faizli dünyaya alışık olmadıklarını söyledi. Taleb, 2008 finansal krizinin kolay para dalgasını serbest bıraktığını, son 15 yılda nakit akışının önemini unutan bir yatırımcı kitlesi doğurduğunu ifade etti.

Taleb, “Borsa aşırı değerli ve bu sürdürülemez… Borsanın normal seviyelere alışması gerekiyor. Durumun istikrara kavuşması biraz zaman alacak” uyarısında bulundu.

Taleb, kripto varlıklar için, yıllarca süren düşük faiz oranların ardından piyasalardaki saflığın sembolü benzetmesini yaptı.

Nassim Nicholas Taleb, “Tüm bu yıllar boyunca varlık fiyatları çılgınlar gibi yükseldi.” diyerek varlık fiyatlarını bir tümöre benzetti. Tümörü ise Bitcoin’den düşük faiz rejimi altında balonlaşan emlak fiyatlarına kadar her şey olarak tanımladı.

Ayrıca , FED’in faiz oranlarını yüksek tutacağını söyleyerek “İşler bir süreliğine iyi olmayacak. Tarihin en tuhaf değerlendirmelerine sahibiz”  ifadelerini kullandı.

 

*Söz konusu yazı Bloomberg haber kaynağından çeviri yapılarak ParaAnaliz için derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla