Anasayfa » ANALİZ: Resesyon tehlikesi geçti mi? İşsizlik verileri ne söylüyor?

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: Resesyon tehlikesi geçti mi? İşsizlik verileri ne söylüyor?

ABD istihdam büyümesi, yılın ilk ayında beklentileri aştı. Buna göre, ülkede tarım harici sektörlerde istihdam ocakta 517 bin kişi arttı. Piyasa beklentilerine göre istihdamın bu dönemde 185 bin kişi artması öngörülüyordu.

İstihdam verisi, Temmuz 2022′den bu yana en yüksek rakama ulaştı.

Grafik: 2022-2023 tarihleri arasında aylık olarak istihdam artışı

ABD’de işsizlik oranı ocakta 0,1 puan azalarak yüzde 3,4’e geriledi. Buna göre işsizlik oranı Mayıs 1969’dan bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

Resesyon dönemlerinde yaşanan yüksek işsizlik rakamları bu dönemde görülmüyor.

Grafik: 1969-2023 tarihleri arasında işsizlik oranları (Resesyon zamanları gri ile işaretlenmiş)

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç yüzde 0,3 artarak 33,03 dolara tırmandı. Saatlik kazançlardaki artış oranı Mart 2022’den bu yana gittikçe yavaşlamaya devam ediyor.

Grafik: 2020-2023 tarihleri arasında saatlik kazanç artış oranı

İstihdamdaki en büyük artış dinlenme ve konaklama sektöründe oldu. Bunu ikinci sırada, profesyonel ve ticari hizmetler ve sonrasında kamu sektörü izledi.

Grafik: Sektörlere göre istihdam artışı

Analistler, tarım dışı istihdam verisindeki sürpriz artışın, Fed’in agresif faiz artırımları, ekonomik yavaşlama beklentileri ve özellikle teknoloji şirketlerinden gelen işten çıkarma haberlerine rağmen iş gücü piyasasının sıkı kalmaya devam ettiğini gösterdiğini belirtti.

Pandemi öncesi ile kıyaslandığında, profesyonel ve ticari hizmetler sektörü, ulaştırma, depolama, eğitim ve sağlık hizmetleri sektörleri en çok istihdam artışı gösteren sektörler. Konaklama sektörü ise bu ayki güçlü artışa rağmen pandemi öncesine göre  istihdamın en zayıfladığı sektör.

Grafik: Şubat 2020 – Ocak 2023 arasında sektörlere göre istihdam verisi

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla