Anasayfa » ABD konut piyasasında alarm sinyalleri

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi

ABD konut piyasasında alarm sinyalleri

  1. ABD’de konut kredisi faizleri yıllık 5.11 ile son 12 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.

2. Konut kredisi faizlerinin yanı sıra konutların fiyatları da arttı. ABD’de ortalama konut satış fiyatı son 2 senede %34 artarak 375.300 dolar seviyesine ulaştı. Ortalama bir ev için 30 yıllık konut kredisinin kullanılması durumunda aylık taksit ödemesi kabaca 2.023 dolar olmaktadır.

2010-2012 döneminde ortalama konut satış fiyatının 160.000 dolar ve ortalama konut kredisi faizinin %4 seviyelerinde olduğu göz önünde bulundurulursa, bu dönemde ortalama aylık konut kredisi taksiti 760 dolar olmaktaydı.

3. Konut kredisi faizleri ve konut satış fiyatlarının artmasıyla birlikte satılan konut miktarı da azaldı. Satış adedi 2020 Haziran dönemindeki seviyelere düştü.

4. Satış ile ilgili veriler kötü olsa da, konut inşaatı verileri güçlü kalmaya devam ediyor. İnşaatı süren konut adedine bakıldığında 2006 yılı mart ayındaki zirve de geçilerek ABD tarihinin en yüksek miktarına ulaşıldı.

,

5. Ancak inşaat verilerine temkinli yaklaşmakta fayda var. Çünkü inşaatı süren konut miktarı ile tamamlanan miktar arasındaki fark da tarihi düşük seviyelerde.

6. Tarihsel verilere bakıldığında, çeşitli kriz ya da istikrarsızlık dönemleri öncesinde, inşaatı süren konut miktarı ile tamamlanan miktar arasındaki farkın yükseldiğini görmekteyiz. Örneğin, 1973, 2001 ve 2009 dönemleri öncesinde inşaatı süren konut miktarı ile tamamlanan miktar arasındaki makas açılmıştır.

Aşağıdaki grafikte ilgili farkın yüksek olduğu bölgeler siyah halka ile vurgulanmıştır. Grafikteki gri ile belirtilmiş bölgeler ise ABD’de resesyonun başladığı dönemlerdir. Söz konusu verinin erken uyarı göstergesi olarak önemli bir işlev gördüğünü söyleyebiliriz.

 

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla