Anasayfa » Borsa krizleri atlatılır ancak konut piyasası krizleri atlatılamaz (Jeremy Grantham)

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi

Borsa krizleri atlatılır ancak konut piyasası krizleri atlatılamaz (Jeremy Grantham)

Ünlü yatırımcı Jeremy Grantham, ABD konut piyasasında meydana gelecek bir krizin borsada meydana gelecek bir krizden çok daha vahim olacağını söyledi.

Grantham, “2000 yılı bize borsalarda meydana gelen bir krizi atlatabileceğimizi gösterdi. Ancak Japonya ve 2008, bir konut krizini atlatamayacağımızı gösterdi.” dedi. Grantham bu yılın başlarında konut piyasalarının tehlikeli göründüğünü ifade etmişti.

Mart 2020’den bu yana Amerika’da ev fiyatları %33 arttı. Bu artış bazı bölgelerde %55-75 seviyesinde. Fed’in faiz oranlarını yükseltme ve kolay para dönemini sona erdirme hamleleri, bazı analistler arasında konut piyasasına ilişkin endişeleri artırıyor.

Fed’in bu hafta hedef faiz aralığını %0,75 – %1’e çıkaran faiz oranı artışları ve daha da ileri gitme planları tahvil getirilerini ve konut kredisi faiz oranlarını yükseltti. Freddie Mac’e göre, ortalama 30 yıllık ipotek oranı bu hafta %5,27 ile 2009’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Grantham, geçen yıl, büyük fiyat artışlarından sonra dünya çapındaki konut piyasaları için sonunda bir “hesaplaşma günü” olacağı konusunda uyarmıştı. Ünlü yatırımcı, uzun zamandır Japonya’nın 1990’lardaki deneyiminin konut sektörü için bir uyarı görevi görmesi gerektiğini söylüyor.

Japonya’da emlak fiyatları 1991’de zirve yaptı ve sonrasında dramatik bir şekilde düştü. Emlak piyasasının Japonya ekonomisine ağırlık veren kilit bir faktör olması nedeniyle Grantham’a göre Japonya hala toparlanamadı.

Grantham ayrıca dünya ekonomisinin çarpıcı biçimde değiştiğini ve yatırımcıların enflasyonun kalıcı olduğunu fark etmeye başlamasıyla hisse senetlerini keskin bir şekilde sattığını söyledi.

 

*Söz konusu yazı Business Insider’dan paraanaliz için çeviri yapılarak derlenmiştir.

 

İlgili Haberler

Amerika’da ev fiyatları %33 arttı (The Economist)

ANALİZ: Büyüme beklentileri keskin bir şekilde düşüyor

Hisse senetleri için olumsuz senaryo nedir? (Tristan Abet)

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla