Anasayfa » ANALİZ: Yeni bir “hidrojen dünya düzeni”

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: Yeni bir “hidrojen dünya düzeni”

Çok uzun zaman önce, Alman bankalarının ve şirketlerinin Sahra’da devasa güneş enerjisi santralleri inşa etme iddialı projesi başarısız oldu. Güneş enerjisini Akdeniz üzerinden Avrupa’ya yönlendirme fikri, 13 yıl önce coşku ile karşılanmıştı. Ancak “Desertec” isimli ve ağırlıklı olarak Alman bankalarının ve Siemens gibi büyük şirketlerin katıldığı konsorsiyum bu projeyi hayata geçiremedi.

Şimdi proje, değiştirilmiş bir biçimde geri dönüş yapıyor.

Projenin asıl amacı, Rus enerji kaynaklarına bağımlılığı azaltmak. Yeni projeler artık çölden gelen güç kablolarıyla ilgili değil, güneşli Kuzey Afrika ve İspanya’da üretilebilecek güneş enerjisiyle üretilen hidrojenle ilgili.

Yeni bir “hidrojen dünya düzeni”

Bu fikir şimdi AB düzeyinde destekleniyor. Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans‘a göre, Avrupa’nın Rus fosil yakıtlarına bağımlılığı “2030’dan çok önce” en aza indirilmeli.

AB’ye göre, 2030 yılına kadar, Rusya’dan ithal edilen doğal gazın yarısının yerini almak için AB’de 20 milyon ton hidrojen tüketilmesi gerekiyor. Bu miktara karşılık gelen bir hidrojen altyapısının geliştirilmesine yaklaşık 80 milyar avro yatırım yapılması gerekecek. Bu finansman CO2 emisyonları aracılığıyla finanse edilebilir.

2026’dan itibaren: Yeşil Hidrojen

30 yıldır eski Alman İmparatorluğu’nun kolonisi olan ve o zamandan beri Almanya’ya diğer Afrika devletlerinden daha yakından bağlı olan Namibya‘da, bugüne kadar dünyanın en büyük hidrojen projelerinden biri, eski bir elmas fabrikasının yerine inşa edilecek.

Hyphen Hydrogen Energy, Kasım ayında hükümet tarafından “tercih edilen teklif sahibi” olarak seçildi ve şimdi projeyi gerçekleştirmek için her türlü şansa sahip.

2026’dan itibaren elmas yerine yeşil hidrojen buradan dünyaya ulaştırılacak. Son genişlemede, beş nükleer santralin kapasitesine karşılık gelen beş gigawatt yeşil elektrik olacak.

 

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla