Anasayfa » Resesyonun olacağını söylemek için çok mu erken? (The Economist)

Bu gönderiyi paylaş

Borsa / Dünya Ekonomisi / Genel

Resesyonun olacağını söylemek için çok mu erken? (The Economist)

14 Temmuz’da, Lombard isimli araştırma firmasından Steven Blitz, ABD’de bu yıl bir resesyon beklediğini söyledi. Bank of America da aynı görüşü, bir gün önce paylaşmıştı. Goldman Sachs, Almanya’nın üçüncü çeyrekte de küçüleceğini tahmin ediyor.

Bu gelişmelere paralel şekilde, Google’da “durgunluk” kelimesi aramaları tarihi zirvelerde. TikTok’da ise durgunluk ortamında nasıl bireysel bütçe yapılması gerektiği ile ilgili videolar dolu.

Tüm bu gelişmeler, yaklaşan bir durgunluğun genel kabul gördüğünü gösteriyor.

Ancak bu kadar emin olmalı mıyız?

Dünya ekonomisinin resesyonda olduğunu söylemek için şu an erken olabilir mi?

Madde 1: OECD ülkelerindeki hanehalkları, tahminimize göre en az 3 trilyon ABD dolarına sahiptir.

JPMorgan Chase Enstitüsü’ne göre, ABD için, Mart 2022’de en düşük gelirli hane halklarının nakit bakiyeleri 2019’da olduğundan %70 daha yüksek.

Anketler de insanların kişisel mali durumları hakkında ekonominin durumundan daha emin göründüklerini göstermektedir. AB genelinde, hanehalklarının kendi mali durumları hakkında olumlu olma düzeyi, 1985’den bu yana en yüksek seviyelerdedir.

New York Fed tarafından yapılan bir ankete göre, Amerika’da önümüzdeki üç ay boyunca borç taahhütlerini yerine getiremeyeceklerini düşünenlerin payı, uzun vadeli ortalamasının altında kalıyor.

İngiltere Merkez Bankası (İngiltere için) ve JPMorgan Chase’in (Amerika için) izlediği tüketici harcamaları verileri ise oldukça güçlü görünüyor.

Madde 2: Zengin dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, yoksul insanların yükselen enerji fiyatlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olmak için para dağıtıyor. Euro bölgesinde, hükümetler ekonomiyi GSYİH’nın yaklaşık% 1’ine eşdeğer bir şekilde canlandırıyor.

Mali Araştırmalar Enstitüsü, mayıs ayında, temel yaşam harcamalarının, en yoksul hanehalkları tarafından büyük ölçüde telafi edileceğini hesapladı.

Madde 3: İşletmelerin davranışları, makul derecede güven vericidir. Zengin ekonomilerde, mevcut açık iş ilanı sayısı, rekor seviyeye yakın. Örneğin, Avustralya’da, bir iş bulma web sitesi olan Indeed’in gerçek zamanlı verilerine göre, mevcut açık iş ilanı sayısı, pandemi öncesi seviyelerinin iki katından fazla. Amerika’da ise her işsiz insan için ikiden fazla açık pozisyon vardır. Sonuç olarak, işgücü piyasaları sıkı kalmaya devam ediyor.

Madde 4: 2021’in sonlarında ve 2022’nin başlarında, şirketler uzaktan çalışma teknolojisine büyük harcamalar yaptıkça ve tedarik zincirlerini güçlendirdikçe sermaye harcamaları patladı. Şimdi bazı firmalar ekstra tedarik kapasitesine aşırı yatırım yaptıklarına inanıyorlar. Diğerleri nakit tasarrufu yapmak istiyor.

Bir danışmanlık şirketi olan Oxford Economics tarafından finansal piyasalar, kredi koşulları ve kurumsal likidite analizi göz önünde bulundurularak yapılan anket çalışmaları, G7 ülkelerinde yapılan yatırımların bu yılın ikinci yarısında yıllık bazda yaklaşık %0,5 oranında azalabileceğini gösteriyor. Bu iyi değil ama ama tek başına bir durgunluk yaratmak için de yeterli değil. Örneğin, geçmiş durgunluk dönemlerindeki yatırım düşüşleri daha yüksekti.

SONUÇ

Karantina sonrası dünya ekonomisi, yeterince sürprizlerle doludur. Ancak pratikte hiç kimse, iş gücü kıtlığının ortaya çıkacağını veya enflasyonun 2023 yılında, güncel durumdan daha kötü olacağını tahmin etmiyor.

Karamsarlık için durum budur. Dünya ekonomisinin, daha fazla sürpriz sunması için zaman var. Bu yüzden dünya ekonomisinin resesyonda olduğunu söylemek için şu an erken olabilir.

 

*Söz konusu yazı, The Economist gazetesinde yayımlanmıştır. İçerik, çeviri yapılarak paraanaliz için derlenmiştir.

 

İlgili Haberler:

ABD’de büyük istifa dalgasından sonra büyük göç dalgası mı? (Greek Reporter)

Konut Piyasasında Durgunluk Sinyalleri (Business Insider)

Rusya ekonomisi neden hala çökmedi? Putin yıllardır bu ana hazırlanıyor (FORTUNE)

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla