Anasayfa » Oxford Economics: Rusya’nın temerrüdü, çözülmesi en zor temerrüt

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi

Oxford Economics: Rusya’nın temerrüdü, çözülmesi en zor temerrüt

Oxford Economics, yaklaşmakta olan Rus borç temerrüdünün tarihte çözülmesi en zor olanlardan biri olacağını söyledi. Oxford Economics’den Tatiana Orlova, savaş sürecinde, ABD’nin Rusya’nın dondurulan merkez varlıklarına el koyabileceğini ifade etti. Batılı hükümetler, yaklaşık 600 milyar dolarlık varlığın büyük kısmını dondurdu.

Rusya’nın 4 Nisan’dan itibaren dolar cinsinden ödeme yapması için 30 günlük bir süresi var ancak tahvil sahiplerinin paralarını geri alabilmesi oldukça zor gözüküyor.

ABD Hazinesi bu ayın başında, Rusya’nın Amerikan bankalarında tutulan fonları kullanarak 650 milyon dolarlık borç ödemesini engelledi. Rusya borcu ruble olarak ödemeye çalıştı ancak kredi derecelendirme kuruluşları bunun bir temerrüt olarak kabul edileceğini söyledi.

Tatiana Orlova, yatırımcıların “çok uzun ve zor” bir yasal yolla karşı karşıya olduklarını söyledi. Çünkü temerrütün kökleri finanstan ziyade siyasete dayanıyor. En önemli sorunlardan biri, Rusya ile Batı arasındaki siyasi ve mali ilişkilerin tamamen kopmuş olması. Bu durum, tahvil sahiplerinin ve hükümetin müzakerelere girdiği temerrüt süreçlerine benzemiyor.

Dondurulan varlıklar Ukrayna’nın yeniden inşası için kullanılabilir

Başkan Joe Biden, bu yılın başında, Afganistan’ın  dondurulan merkez bankası rezervlerinin yarısının, 11 Eylül mağdurları için olası bir tazminat olarak kullanılmasına karar verdi. Orlova, dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna’nın yeniden inşası için kullanılabileceğini, ABD yönetiminin bunun için güçlü bir ahlaki neden bulabileceğini ifade etti.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Batılı hükümetlerin Rusya’yı temerrüde düşmeye zorladığını ve tehdit ettiğini söyledi.

Paralarını almak için mahkemeye başvurmak zorunda kalanlar sadece Rus devlet borcu sahipleri değil. JPMorgan’a göre,  Şubat ayında, Rusya’da 98 milyar dolarlık  kurumsal yabancı para tahvili vardı. Bu milktarın 21.3 milyar doları yabancı yatırımcılara aitti.

Raporda ayrıca, Rus kurumsal borç temerrütlerinde bir “çığ” etkisinin yaşanmasının muhtemel olduğu belirtildi.

 

*Söz konusu yazı, tarafından Business Insider için kaleme alınmıştır. İçerik çeviri yapılarak paraanaliz için derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla