Anasayfa » Yellen: Harcamalar “mütevazı” faiz artışlarını hızlandırabilir

Bu gönderiyi paylaş

Döviz / Dünya Ekonomisi / Ekonomi / Genel / Gündem

Yellen: Harcamalar “mütevazı” faiz artışlarını hızlandırabilir

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin daha yüksek kamu harcamaları nedeniyle aşırı ısınmasını önlemek için faiz oranlarının bir zaman aralığı belirtmeden mütevazı bir şekilde yükselmesi gerekebileceğini söyledi.
Pazartesi günü internette yayınlanan Atlantik röportajında Yellen, “Ekonomimizin aşırı ısınmadığından emin olmak için faiz oranlarının bir miktar yükselmesi gerekebilir. Faiz oranlarında çok mütevazı artışlara neden olabilir” dedi.
Hisse senetleri Salı günü kayıplarını artırdı ve Yellen’in sözlerinden sonra dolar kısa bir süre en yüksek seviyelerine dokundu. 10 yıllık tahvillerin getirisi de etkilendi.
Fed’in eski başkanlarından Yellen’in yorumları, Başkan Joe Biden’ın önerilen ve yürürlüğe giren hükümet harcamalarının enflasyonda artışa yol açıp açmayacağına ilişkin tartışmaların ortasında geldi. Yönetim ve Fed yetkilileri, enflasyonu hızlandırma konusundaki endişeleri sürekli olarak reddettiler. Bu yıl beklenen fiyat artışlarının büyük ölçüde geçici olacağını ve merkez bankasının herhangi bir kalıcı etkiyi içerecek araçlara sahip olduğunu savundular.
Fed yetkilileri Mart ayında en son tahminleri yayınladıklarında, 2024 yılına kadar faiz oranlarında bir hareket olmayacağını tahmin ediyorlar.

Nette faydası daha çok

Yellen, Biden’ın planladığı yüklü harcamaların faizler yükselse bile ekonomiye net bir fayda sağlayacağında ısrarlı.
Yellen, “Bunlar ekonomimizin rekabetçi ve üretken olması için ihtiyaç duyduğu yatırımlardır ve ekonomimizin bu yüzden daha hızlı büyüyeceğini düşünüyorum.” dedi.
Biden yönetimi, Kovid-19 salgınının etkisiyle mücadele için Mart ayından itibaren ekonomiye pompaladığı 1,9 trilyon doların üzerine yaklaşık 4 trilyon dolar tutarında ek harcama paketleri öneriyor.
Yellen, “Bunun ekonomi üzerinde bir talep etkisi var, ancak asıl ekonomi üzerinde önemli arz etkileri olacak” dedi.
Bloomberg

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla