Anasayfa » Enflasyonla nasıl başa çıkılır? Fiyatları yükseltin (Hermann Simon)

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi / Para Politikasi

Enflasyonla nasıl başa çıkılır? Fiyatları yükseltin (Hermann Simon)

Enflasyonla nasıl başa çıkılır? Oldukça basit: Fiyatları yükseltin. Gerekirse tekrar yükseltin.

Bu tavsiye herhangi biri tarafından değil, dünyanın dört bir yanındaki şirketlere danışmanlık yapan uluslararası bir pazarlama enstitüsü olan Simon Kucher‘in kurucusu ve onursal başkanı Profesör Hermann Simon tarafından verilmiştir.

Hermann Simon, Michael Ölmann ile yaptığı röportajda, “Maliyet dalgasının önüne geçmelisiniz” diyor. Almanya’da şu anda yüzde yediden fazla olan enflasyon oranı hızla artan fiyatlar göz önüne alındığında, Simon yangına yakıt ekliyor.

Simon’un birkaç argümanı var: Düşük marjlarla rekabet etmeye çalışırsanız, kendinizi savunmada bulursunuz. Perakende sektöründeki %3-4 olan kar marjı göz önünde bulundurulduğunda, mevcut enflasyona(%7) göre reel kazanç eksidedir. Enflasyonun üzerinde fiyat artışlarını geçemeyen herkes negatif kazanca kayıyor. Böyle giderse “Para, malları kovmaya devam edecek”

Simon, 1970’lerdeki, %5’in üzerindeki enflasyon oranlarının 10 yıl boyunca olağan olduğunu ve şirketlerin bunlara uyum sağladığını hatırlatıyor.

Sorun, “Mevcut şirketlerimizin yöneticilerinin enflasyon konusunda hiçbir deneyiminin olmaması.” Birçok kişi bekledi, ancak bu kesinlikle yanlış yoldu. Kesin tavsiye: “Enflasyonla beraber yürüyün”.

Enflasyon yakın zamanda değişmeyecek. Para miktarı çok büyük. “Para malları kovalamaya devam edecek.”

Simon, tüketicilerin mağazalara ayak uyduramayacaklarından korkmuyor. Tasarruf edilen paranın kendiliğinden değer kaybettiğini herkes bildiği için talebin artacağına çok daha fazla inanıyor. 1920’lerin büyük enflasyonunu hatırlatıyor, işçiler maaş paketlerini alır almaz hemen en yakın dükkana giderlerdi çünkü ertesi gün paralarıyla daha az alacaklarını biliyorlardı.

 

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla