Anasayfa » Ünlü ekonomistten, güvenli varlıklara ve nakite dönün çağrısı (CNBC)

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Dünya Ekonomisi

Ünlü ekonomistten, güvenli varlıklara ve nakite dönün çağrısı (CNBC)

Allianz’ın baş ekonomik danışmanı Mohamed El-Erian, yatırımcıların “hasar yaratan çarpık piyasalardan” kaçınmaları gerektiğini söyledi. Erian, nakit ve kısa vadeli tahvillerin tutulmasını tavsiye etti.

Mohamed El-Erian’a göre, hisse senedi ve tahvil piyasaları “çarpık” görünüyor, yani yatırımcıların portföylerini değiştirmelerinin tam zamanı.

Alışılmadık bir şekilde, hem hisse senetleri hem de tahviller son haftalarda düzeltmeler yaşadı. İsviçre bankası Mirabaud’a göre, borsa ve tahvillerde her 50 yılda bir eşzamanlı düzeltme gerçekleşiyor. El-Erian bu durumun, yatırımcıların riskten korunan varlıklara dönmesi gerektiği anlamına geldiğini söyledi.

Erian, “Yeniden fiyatlandırma yapıyoruz, henüz tam olarak orada olduğumuzu düşünmüyorum, ama kesinlikle oraya doğru gidiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Nakit Tercihi

S&P 500 endeksi, Fed Başkanı Jerome Powell’ın, Jackson Hole konuşmasının ardından %6.5 değer kaybetti, küresel tahviller ise Cuma günü otuz yılın ardından ilk defa ayı piyasasına girdi.

Mohamed El-Erian, “Pandemi sırasında ve sonrasında, bütün varlık fiyatları yükseldi ve korelasyonları unuttuk. Ancak 2022 yılının ilk yarısı bize hisse senetleri ve tahvillerin aynı anda düşebileceğini yeniden hatırlattı. Böyle bir dünyada, kısa vadeli sabit gelire bakmalısınız ve alternatif olarak nakiti de tercih etmelisiniz” ifadelerini kullandı.

El-Erian’ın nakdi kucaklaması, biraz aykırı bir tercihtir. Milyarder yatırımcı Ray Dalio, son yıllarda birkaç kez “nakit çöptür” demişti, Warren Buffett ise bu yılın başlarında “enflasyon, nakitlerini yatağının altında tutan kişiyi dolandırıyor” demişti.

Temel soru: Hangi Enflasyon?

ABD 3 aylık Hazine bonoları şu anda sadece %2.84’lük bir getiri sunuyor ve Temmuz’da %8.5’e ulaşan Tüketici Fiyat Endeksi enflasyonunun oldukça gerisinde kalıyor. El-Erian, önümüzdeki aylarda piyasada, hangi enflasyon ölçütünün ABD ekonomisinin sağlığını en iyi şekilde yansıttığının tartışılacağını söyledi.

Erian, “Asıl mesele “Hangi enflasyon oranını kullanmalıyız? Sadece manşet mi, temel mi, TÜFE mi, kişisel tüketim enflasyonu mu ve aynı zamanda “Yıldan yıla mı, aya göre mi? hangisini ölçüt olarak kullanmamız gerekir?” dedi.

El-Erian, “Hayat karmaşıklaşıyor çünkü ekonomik ve finansal önlemler birbirinden uzaklaşmaya başlıyor. Önümüzdeki zamanlarda, sadece tüm ekonomileri etkileyen ortak şoklardan bahsetmeyeceğiz. Aynı zamanda piyasaların farklı segmentleri arasındaki, farklı dağılımlardan söz etmeye başlayacağız” ifadelerine yer verdi.

 

*Söz konusu içerik, Mohamed El-Erian’ın CNBC’ye verdiği demeçten çeviri yapılarak ParaAnaliz için derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla