Dolar, cazibesini yitirmeye başlıyor. Dolar, pandemi sırasında güvenli liman olarak görüldü. Sonrasında Fed’in faiz artırımları ile birlikte değer kazandı.
Şu an, Fed’in resesyon olasılığı hakkında şüpheleri artmaya başladı. ABD faiz oranlarının daha fazla artırımı için çok fazla alan kalmadığı anlaşılmaya başlandı. Bu ortamda, doların uzun süreli bir zayıflık sürecine girmesi muhtemeldir.
Söz konusu durumlar, rezerv para birimi olarak doların konumunu etkilemez. Ayrıca dolar için çok da iyi olmayan değer kaybı, dünyanın geri kalanı için iyidir.
Çeşitli uyarılar
Şimdiye kadar üç bankanın çöküşüne yol açan ABD bölgesel bankacılık krizi, ekonomik gerilemeyi hızlandırabilecek türden bir tökezlemedir. Dahası, ABD’de bankacılık sistemi stres altındayken, dünyanın finansal sisteminin geri kalanı benzer şekilde etkilenmediğinde, doların güvenli liman algısı zayıflamaya başlar. Credit Suisse çöküşü bir kereye mahsus olarak algılanıyor ve bu durum dolarda bir talebe neden olmadı.
Federal Açık Piyasa Komitesi’nde açık sözlü bir şahin olan Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, geçen hafta sonu bankalar üzerindeki stresin durgunluk riskini daha da artırdığını vurguladı.
Şu anda, vadeli işlem piyasası, resmi faiz oranlarının Mayıs ayında bir 25 baz puan daha artırılıp artırılamayacağını fiyatlamaya çalışıyor. Borçlanma maliyetlerinin yılın ikinci yarısında düşmeye başlaması bekleniyor ve bu da doların değerlemesinde baskı oluşturmaya başlayacak.
Euro’nun değer kazandığı bir dönem olabilir
Bloomberg News’e göre, son ECB toplantısında, yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel, daha fazla faiz artırımının mümkün olduğuna dair net ifadelerde bulundu.
Başkan Christine Lagarde, toplantı sonrası basın toplantısında, ekonomik tahminlerin doğru olduğu görülürse, para politikasında sıkılaşma için sözlü güvenceler verdi. Bu durum, ECB’nin önümüzdeki aylarda Fed’den daha fazla sıkılaştırma ihtimalini gündeme getiriyor.
Bloomberg tarafından yapılan ankete göre, Euro Bölgesi’nde bir resesyon olasılığı bu yıl neredeyse yarı yarıya azalarak %50’nin altına indi. ABD için bu oran %60 civarındadır.
Euro Bölgesi pandemiden önce durgunluğun eşiğindeydi. Sonrasında, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana doğal gaz fiyatlarındaki artıştan yüksek derecede etkilendi. Euro bölgesinin bu durumları atlatması, önümüzdeki dönem bölge için iyimserliği artırıyor.
Dünyanın geri kalanı için rahatlama
Dünyadaki emtia varlıklarının çoğu, dolar cinsinden değerleniyor. Dolar dışındaki yerel para birimlerinin değer kazanması, ekonomiler için çok ihtiyaç duyulan bir soluklanma sağlayacaktır.
2021 yılından günümüze Fed’in faiz artırımı ile beraber para birimlerini korumak isteyen gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları da faiz artırdı. Bu da pandemi sonrasında ekonomilerinde büyük sorunlara neden oldu. Dünya rezerv para biriminin sakinleşmeye başlaması, ekonomilerin geri kalanında büyük bir rahatlamaya sebep olacaktır.
*Söz konusu yazı, Marcus Ashworth tarafından Bloomberg Opinion için kaleme alınan yazıdan çeviri yapılarak ParaAnaliz için derlenmiştir.