Anasayfa » Küresel Araştırma: Ani Kuraklıklar Hız Kazanıyor (Popular Science)

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi / Genel

Küresel Araştırma: Ani Kuraklıklar Hız Kazanıyor (Popular Science)

Tıpkı sel baskınları gibi, ani kuraklıklar da hızlı geliyor ve toprağı günler ya da haftalar içinde kurutuyor. Tarım ürünlerine zarar verebilen bu olaylar, ekonomik yönden ise büyük kayıplara sebep oluyor. Ayrıca bilim insanlarına göre, bu olayların doğal alanları kurutma hızı da yükseldi.

Austin – Texas Üniversitesi (UT), Hong Kong Politeknik Üniversitesi ve Texas Teknoloji Üniversitesinde çalışan araştırmacılar, ani kuraklıkların son yirmi yılda durağan kalmasına rağmen gitgide kız kazandıklarını keşfetmiş.

Küresel olarak, en hızlı gerçekleşen (bölgeleri sadece beş gün içinde kurak duruma getiren) ani kuraklıklar %3 ile %19 artmış. Güney Asya, Güneydoğu Asya ve orta Kuzey Amerika gibi ani kuraklıklara özellikle yatkın olan yerlerde ise bu artışın %22-59 kadar olduğu belirtiliyor.

Makalenin eş yazarı olan UT’de çalışan Profesör Zong-Liang Yang’e göre bu hızlanmanın sebebi, büyük olasılıkla küresel sıcaklıkların yükselmesi. Yang, çalışmada elde edilen sonuçların ani kuraklıkların anlaşılmasının ve etkilerine hazırlanmanın önemini de vurguladığını ekliyor.

“Her yıl rekor kıran ısınma dönemleri görüyoruz” diyor Yang. “Bu dönemler ani kuraklıkları haber veriyor. Araştırmanın amacı ve ümidimiz, bu zararlı etkilerin en aza indirilmesi.”

Bulgular geçtiğimiz ay Nature Communications bülteninde sunuldu.

 

Popular Science Türkiye

 

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla