Anasayfa » Almanya’nın doğalgaz krizi ve etkilenecek sektörler (Reuters)

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi / Sektör Analizi

Almanya’nın doğalgaz krizi ve etkilenecek sektörler (Reuters)

Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Rusya’dan Almanya’ya gaz akışı, planlı 10 günlük bir bakım için 11.07.2022 itibarıyla durmaya başlayacak.
Merak edilen soru şu: Bakım sonrası akışlar devam edecek mi?

Grafik: Tarihlere göre Rusya’dan Almanya’ya gaz akışı

Geçen yıldan bu yana Almanya, acil enerji tedarik planının üç aşamasından ikincisine geçti. Sektör temsilcileri ve ekonomistler, Almanya’nın önümüzdeki aylarda ve sonrasında nasıl bir yol izleyeceğini ve özellikle ülkenin nerede savunmasız olduğunu anlamaya çalışıyorlar.

Volkswagen ve Siemens gibi devler, Alman endüstrisinin en büyük gaz tüketicisidir. Ancak gazla ısınan hanehalkı da çok geride değil, tüketim grubu olarak ikinci sıradadır.

Grafik: Almanya’da tüketim gruplarının doğal gaz kullanımı

Endüstri grubunu kendi içinde ayırdığımızda, Almanya’nın kimya sektörü en büyük tüketicidir. Moody’s’e göre BASF, Ludwigshafen sahasında tek başına Almanya gazının %4’ünü kullanıyor.

Grafik: Çeşitli sektörlerin doğalgaz kullanımı

Moody’s bir araştırma notunda, “Gaz mevcudiyetinin azalması senaryosunda, Avrupalı ​​kimyasal üreticileri en az iki kış sıkı gaz arzıyla karşı karşıya kalabilir” dedi ve ek maliyetlerin de artacağını söyledi.

En korkunç senaryoda, Bavyera sanayi derneğine göre, Rusya’nın doğal gaz ihracatının tamamen durdurulması, Almanya’nın 2022’nin ikinci yarısında ekonomik performansının %12.7’sine mal olabilir. Bu, toplam ekonomik kayıplarda 193 milyar Euro (195.57 milyar $) anlamına geliyor.

Grafik: Rusya’nın doğalgaz akışını kesmesi durumunda en çok etkilenecek sektörler

Grafiğe göre, en çok etkilenecek sektörler arasında, cam, demir-çelik, seramik ve kimya sektörü yer alıyor.

 

Reuters

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla