Anasayfa » Teknoloji sektöründe düşüş devam edecek mi? (Marc Kiewitz)

Bu gönderiyi paylaş

Raporlar / Sektör Analizi

Teknoloji sektöründe düşüş devam edecek mi? (Marc Kiewitz)

Teknoloji sektöründeki son satışlar, yükselen faiz oranlarının teknoloji hisseleri için çok tehlikeli olduğunu doğruladı. Teknoloji sektörü için artık çok seçici bir portföy tercih etmek gerekir.

Son iki yılın düşük faiz ortamında, teknoloji şirketleri ve start-up’lar hem kurumsal hem de özel yatırımcılardan çok miktarda para toplayabildiler. Yatırımcıları memnun etmek için, mevcut karlardan daha çok,  mümkün olan en kısa sürede genişleme, satışları artırma ve yeni pazarlara girme çalışmaları popüler hale geldi.

Corona da bunu değiştirmedi. Aksine: Ne de olsa pandemi, ekonomide dijitalleşme eğilimine büyük bir destek verdi. Üstelik likidite de bollaştı. Zoom Communications , Peleton veya Docusign gibi “pandemi kazananları” buzdağının sadece görünen kısmı oldular.

Aynı zamanda Facebook , Amazon , Apple , Netflix , Alphabet ve Microsoft gibi ağır toplar da bu ralliye katıldı.

Burada dikkat çekici olan şey tüm bu değerlerin kökeninin ABD olmasıdır. Bu hisseler, Dax veya Euro Stoxx 50’deki yalnızca %10 civarında ağırlığa sahip ancak ABD endeksi S&P 500’de yaklaşık yüzde 25’i oluşturuyorlar. Bu durum ABD endekslerinin son yıllardaki performansını da açıklıyor.

Faiz oranlarındaki artış

Düşük faiz ortamında, teknoloji şirketleri para toplamayı çok kolay buldu. Dünya çapındaki yatırımcılar bunu bir fırsat olarak gördü ve teknoloji hisselerine isteyerek yatırım yaptı. Enflasyon şimdi yükseliyor ve merkez bankaları geçici olarak karşı önlemler alıyor.

Teknoloji değerleri üzerindeki beklentiler güçlüydü. Çünkü yatırımcılar her zaman gelecekteki nakit akışlarını fiyatlıyor. Bu yüzden  piyasa oyuncuları mevcut faiz oranına ve gelecekte beklenen piyasa faiz oranına bakmaktadır. Faiz oranı beklentisi ne kadar yüksek olursa, gelecekte beklenen nakit akışı ve gelirin bugünkü değeri o kadar düşük olur.

Teknoloji Sektörünün Zayıf Yanları

Teknoloji sektöründeki yatırımcılar, genellikle tek bir teknolojiye veya birkaç yeniliğe aşırı bağımlı olmak gibi belirli risklere maruz kalırlar. Bu durumlar, daha küçük şirketlerin hızla batmasına neden olabilir.

Ek olarak, güçlü rekabet hafife alınmamalıdır – donanım segmentinde rekabet baskısı da çok büyüktür. Çünkü teknoloji sektörü geleceğin teknolojilerini geliştiren firmalardan oluşuyor. Bir eğilim gözden kaçırılırsa, pazar lideri bile düşebilir (örneğin bkz. Nokia). Bu nedenle, rekabeti uzak tutmak için bazen her yıl yeni cihazların piyasaya sürülmesi gerekiyor.

Düzenlemeden kaynaklanan riskler

Politika daha fazla risk barındırır. Örneğin AB, Alphabet (Google’ın ana şirketi) veya Meta Platforms (eski adıyla Facebook) gibi teknoloji gruplarının pazar gücünü sınırlamak için yasalar üzerinde çalışıyor. Bu, özellikle, şirket devralmalarının daha iyi kontrol edilmesini ve kişiselleştirilmiş reklamcılık için daha katı kuralları içerir. Bunun iş geliştirme ve dolayısıyla hisse fiyatları üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.

Yenilik için hala bol miktarda potansiyel var

Öte yandan, teknoloji rallisinin devamı için söylenecek çok şey var. Dijitalleşmeye yönelik devam eden eğilim ve korona pandemisinin neden olduğu tüketici ve iş davranışındaki değişiklikler, teknoloji sektörünün elini güçlendiriyor.

Bu nedenle, bu segmentteki yukarı yönlü potansiyel kırılmamış görünüyor ve yılın başından bu yana yaşanan gerilemeler iyi bir giriş fırsatı sunabilir. Nasdaq 100 teknoloji endeksi, yukarıda belirtilen Apple, Amazon ağır ağırlıklar tarafından domine edildiğinden, endeksin gösterdiği fiyatlamanın yeterince açık olmadığını söylemek gerekir.

Teknolojiden anlayan yatırımcılar için dört ipucu

Sonuç:

  • Hisse senedi seçerken dikkatli olun ve seçici davranın
  • Bir yandan fiili tekel teknolojilerine sahip pazar liderleri umut vericidir.
  • Düşük değerlemelere (düşük F/K) sahip ikinci kademe şirketler de ilgi çekici olabilir.
  • Seçilmiş ETF’ler, yatırım fonları zaman veya bilgi eksikliği nedeniyle bireysel seçim seçeneğini kullanmak istemeyen yatırımcılar için uygundur.

 

Marc Kiewitz, 2002’den beri finans sektöründe çalışıyor ve 2021’den beri ActivTrades’te Alman Piyasaları Başkanıdır.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla