Anasayfa » Petrol Piyasasında Kritik Zamanlar

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi / Sektör Analizi

Petrol Piyasasında Kritik Zamanlar

Petrol sahası hizmetleri sunan Baker Hughes isimli firmanın yayımladığı haftalık verilere göre, ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı 16-22 Nisan döneminde, önceki haftaya göre 1 adet artışla 549’a yükseldi. ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son 1 yılda ise toplam 206 adet arttı.

Bu gelişmelerle birlikte, ABD’de günlük üretilen ham petrol miktarı 2020 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ancak henüz 2019 yılı rakamları yakalanabilmiş değil.

Grafik: ABD’de üretilen ham petrol miktarı

Öte yandan ABD stratejik petrol rezervleri azalmaya devam ediyor. Şu anki seviye Ağustos 2000 yılından bu yana görülen en düşük rezerv seviyesi. Ancak, yılın sonuna kadar beklenen tüketimle birlikte, rezevlerin 1984 yılından bu yana en düşük seviyeye gelmesi bekleniyor.

Grafik: ABD Stratejik Petrol Rezervi Miktarı

JPMorgan’da Natasha Kaneva öncülüğündeki analistler Rusya’dan günlük yaklaşık 4 milyon varil petrole hızlı ve tam kapsamlı ithalat yasağının Brent petrolün varil fiyatını yüzde 65 civarında artırarak 185 dolar seviyesine taşıyabileceği tahminini yaptı. Ancak analistler Rusya’dan kömür ithalatına benzer biçimde ithalat yasağının birkaç aya yayılması durumunda çok önemli fiyat hareketleri olmayabileceğini belirtti.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla