Anasayfa » Fortune: Çin büyüme tahminleri yükseliyor

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Dünya Ekonomisi

Fortune: Çin büyüme tahminleri yükseliyor

Çin’in hızla yeniden açılması, politika yapıcıları, işletmeleri ve sağlık uzmanlarını şaşırttı.

Ülke çapında, her gün binlerce COVID vakası bildiriliyor. Üst düzey bir yerel yetkili, Çin’in üçüncü en kalabalık eyaletindeki insanların neredeyse %90’ının şu anda Covid-19 ile enfekte olduğunu ve ülkenin vakalarda benzeri görülmemiş bir artışla mücadele ettiğini söyledi.

Ancak ekonomistler, Çin’in COVID dalgasını hızla atlatabileceğini ve kendi ekonomisini yeniden büyütmeye başlayabileceğini düşünüyor.

Çeşitli bankalar, Çinli politika yapıcıların ekonomiyi desteklemeye odaklanacağını, özel teknoloji şirketlerine yönelik baskılarını da azaltacağını düşünüyor. Çin’li üst düzey bir yetkiliye göre, Alibaba Group ve Tencent Holdings de dahil olmak üzere ülkenin en büyük internet şirketlerini etkileyen büyük bir baskı yakın zamanda hafiflemeye başlayacak. 14 internet platformu şirketlerine, küresel rekabette daha büyük bir rol oynamasına yardımcı olmak için hükümet kanadıyla destek verilecek.

Büyüme Tahminleri

Morgan Stanley ekonomistleri, 2023 için GSYİH tahminlerini önceki tahminlerine göre 0,3 puan arttırarak %5.7’ye yükseltti. Ekonomistler hazırladıkları raporda “Piyasa, yeniden açılmanın geniş kapsamlı sonuçlarını yeterince takdir etmiyor” ifadelerini kullandı.

Morgan Stanley’e benzer şekilde diğer finansal kurumlar da Çin’in sert pandemi kontrollerini terk etmesinden bu yana GSYİH tahminlerini yükseltti. Goldman Sachs, Çin için 2023 GSYİH tahminlerini %5,2’ye yükseltti. BlackRock ekonomistleri ise, Pazartesi günü yayınlanan bir araştırma notunda 2023 için Çin’de % 6’lık GSYİH büyümesi öngördüklerini yazdılar. Ancak raporda, Çin’deki ekonomik faaliyet seviyesinin, COVID öncesi eğilimine dönmesini beklemediklerini de ifade ettiler.

Uluslararası ekonomik kurumlar yatırım bankalarından daha az iyimser. Aralık ayında Dünya Bankası, Çin’in GSYİH büyüme tahminini %4,3 olarak açıkladı. Kasım ayında IMF ise, büyüme tahminini %4,4 olarak açıkladı.

Söz konusu büyüme tahmini ile alakalı olarak Bloomberg konsensüsü, %4,9 şeklinde.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla