Anasayfa » Kriz Avrupa’ya mı sıçrıyor? Credit Suisse paniği

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi

Kriz Avrupa’ya mı sıçrıyor? Credit Suisse paniği

Hisseler neden düşüyor?

Credit Suisse’in en büyük yatırımcısı olan Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy, yeni bir likidite çağrısı olması bankaya daha fazla fon aktarmayacaklarını söyleyerek endişelerin artmasına neden oldu. Al Khudairy, buna gerekçe olarak daha fazla fon aktarımının yüzde 10 payın üzerinde çıkacağını ve bunun bir düzenleme sorunu olacağını söyledi.

Dev bankanın hisselerinde yüzde 25 düşüş

Credit Suisse hisseleri bugün yüzde 25 gibi ciddi bir düşüş görürken 2 isviçre frangının altındaki fiyatıyla tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi ve hisse için devre kesici uygulandı.

Avrupa borsalarında Credit Suisse paniği

Satış baskısı piyasa geneline yayıldı. Khudairy’nin açıklamalarıyla birlikte Credit Suisse’nin hisse fiyatındaki değer kaybı yüzde 25’e ulaşırken, Avrupa’nın önemli bankalarındaki düşüşler de hız kazandı. BNP Paribas yüzde 10,5, Societe Generale yüzde 10,2, Commerzbank yüzde 9,1, Deutsche Bank yüzde 7,8, Barclays yüzde 6,6 ve Standard Chartered yüzde 4,1 değer kaybetti.

ECB her şeye rağmen 50 baz puan faiz artırımından yana

Reuters’a bilgi veren bir kaynak, bankacılık sektöründeki çalkantılara rağmen Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yarın 50 baz puan büyüklüğünde faiz artırımından yana olduğunu ifade etti.

Yatırımcılar ise, ABD’deki banka iflaslarının ardından ECB’nin artık 50 baz puan gibi büyük faiz artırımları yapmacağı kanısına kapılmış olsalar da kaynak ECB’nin bu ölçekte bir artırımdan vazgeçemeyeceğini, vazgeçerse kredibilite kaybına uğrayacağını ifade etti.

CDS puanı zirvede

Uzun süredir adı krizlerle ve skandallarla anılan Credit Suisse, ABD merkezli bankalar Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank’ın iflaslarıyla yeniden satış dalgasıyla karşılaşmıştı.

Mart başında 350 seviyesinde olan bankanın 5 yıllık CDS’leri, 574 puanla dün görülen 571 seviyesini geçerek yeni rekor kırdı.

 

 

 

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla