Anasayfa » Avrupa’da banka stresi sürüyor

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Avrupa’da banka stresi sürüyor

ABD merkez bankası Fed’in son faiz artışının ardından bankacılık sistemindeki stres artmaya devam ederken, Deutsche Bank hisseleri bugün TSİ 12.45 itibarıyla yüzde 9 değer kaybederek 8,5 avroya geriledi. Dün de hisseler yüzde 3,2 düşüşle günü tamamlamıştı. Böylece bankanın hisseleri son üç günde yaklaşık yüzde 13 değer kaybetti.

Üst üste üçüncü günde de kayıp veren Alman kredi kuruluşunun hisseleri, Mart ayında değerinin beşte birini kaybetti.

Reuters tarafından aktarılan S&P Market Intelligence verilerine göre, şirketin tahvil sahipleri için temerrüde karşı bir tür sigorta olan kredi temerrüt swapları Perşembe günü 173 baz puan arttı. Bu, son yıllardaki en büyük sıçrama olarak kayıtlara geçti.

Deutsche Bank Tahvilleri Satışta

Deutsche Bank tahvillerinde de satışlar var. Reuters’ın aktardığı Tradeweb verilerine göre, birinci kademe dolar tahvilleri, dolar başına 74,716 sente gerilerken getiri %22,87’ye tırmanarak iki hafta önceki seviyesinin iki katına çıktı.

AT1 Tahvilleri

“Koşullu dönüştürülebilir” ya da “CoCo” tahvilleri olarak da bilinen AT1’ler, bir kriz durumunda özsermayeye dönüştürülebiliyor ya da elden çıkarılabiliyor. Credit Suisse AT1’lerindeki 17 milyar doların, İsviçreli bankanın rakip UBS tarafından hükümet aracılığıyla devralınmasının bir parçası olarak silinmesinin ardından bu hafta yatırımcılar için ana odak noktası haline geldi.

Avrupa’da bankalar UBS ile Credit Suisse arasındaki anlaşmada, nominal değeri 16 milyar franklık (17,3 milyar dolar) sermaye benzeri borçlanma aracı olan AT1 tahvili silinmesinin ardından baskı altında kalmıştı.

AT1 tahvilleri, 2008’deki küresel finansal krizden sonra bankaların çökmesine karşı şokları absorbe etmeye yardımcı olması için Avrupa’da piyasaya sürülürken, söz konusu tahvillerle kriz zamanlarında bankalara ek bir tampon oluşturması amaçlanıyordu.

Avrupa’da AT1 tahvil piyasasının büyüklüğü yaklaşık 250 milyar avro olarak biliniyor.

Şimdiye kadar, AT1 tahvilleri Avrupa’da sadece bir kez silindi. 2017‘de İspanyol Santander Bankası’nın, iflasın eşiğine gelen rakibi Banco Popular’ı 1 avro karşılığında satın alması sırasında silinmişti.

Bankacılık endeksi düşüşte

Deutsche Bank hisseleri Avrupa banka hisselerinde daha geniş bir düşüşe öncülük etti. Credit Suisse Group AG ve UBS Group AG dışında bölgenin en büyük kreditörlerinden bazılarını içeren Europe Stoxx Banks endeksi, hem haftalık hem de yıllık kazançlarını silerek %3’ten fazla değer kaybetti. Endeks son bir aylık dönemde altıda birin üzerinde düşüş kaydetti.

Bunun yanı sıra Alman Commerzbank AG ve Danimarka’daki Sydbank A/S hisseleri de %8’in üzerinde değer kaybetti.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla