Anasayfa » Çin’de emlak krizi (CS Monitor)

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Dünya Ekonomisi

Çin’de emlak krizi (CS Monitor)

Henan bankası skandalı, Çin’in 300’den fazla yüksek riskli yerel bankası üzerindeki endişeleri arttırıyor. Çin ekonomisi için, konut sektörüne olan güvenin azalması ve ipotek boykotu ciddi önemli iki sorun.

Çin’deki konut kredisi sahipleri, 100’den fazla bölgede yaklaşık 320 tamamlanmamış konut projesi için bankaları kredi taksitlerini ödememekle tehdit ediyorlar.

Çin’de, evlerin% 85’inden fazlası inşaat tamamlanmadan aylar veya yıllar önce satılmaktadır. Birçok Çinli aile, tasarruflarının büyük bir bölümünü bu evlere yatırıyor. Yıllardır istikrarlı bir şekilde yükselen konut fiyatları ve hükümetin teşvikleri, insanları konut yatırımına itiyor.

Son haftalarda yükselen boykotun merkezinde, alıcıların vaat edilen evlerin tamamlanamayacak olmasına dair şüpheleri var.

Çin’deki müteahhitler, bir projede inşaata başlamadan önce mevduat almalarını yasaklayan yeni bir karardan etkilendi. Bu durum müteahhitleri bir borç krizine sürükledi.

China News Weekly adlı haber sitesi, ülkenin doğusundaki Nanjing kentindeki bir inşaat şirketinin, çiftçilerden ön ödeme olarak, değeri 100 bin yuanı (yaklaşık 256 bin lira) geçmemek koşuluyla, bir kamyon dolusu karpuzu kabul edeceğini duyurdu.  Wuxi kasabasında başka bir müteahhit de şeftalileri ödeme olarak aldığını belirtti.

Ekonomist Liqian Ren, “Aslında ödeme yapmamakla tehdit eden kredi sahipleri, biraz umutsuz bir durumdalar” diyor. Çünkü, “Söz verdikleri evi alamadıkları için, yan tarafta bir ev kiralamak ve yine de konut kredisi borçlarını ödemek zorundalar.”

Bu gelişmelere paralel olarak Çin’de ev satışları da, arka arkaya 11 ay boyunca düştü.

Gayrimenkul, Çin ekonomisinin dörtte birinden fazlasını oluşturuyor. Sektör, Çin’in büyümeye ket vuran sıfır COVID-19 politikası gibi seçimlerden de zarar gördü.

Çin ekonomisi ikinci çeyrekte %0,4 büyüyerek iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla