Anasayfa » ANALİZ: Enflasyondan korunmak için temettü hisseleri (Forbes)

Bu gönderiyi paylaş

Borsa / Çevirilerden Seçmeler

ANALİZ: Enflasyondan korunmak için temettü hisseleri (Forbes)

Dolar bazında kazanç elde etmek ve enflasyondan korunmak için, kaliteli temettü şirketleri bulmak iyi bir tercihtir. İyi temettü hisseleri nasıl bulunur? Bu soru finansal tercihlere göre değişkenlik gösterir.

Yatırımcılar, çeşitlendirme yoluyla kazanç (büyüme) ve temettü hisseleri arasında denge kurabilir.

Buradaki temel kriter, verim (kazanç) ve güvenilirlik arasındaki dengedir. Temettü hisselerinde genellikle kazanç ve güvenilirlik arasında bir denge vardır. Her kaliteli temettü şirketi, borsada en yüksek kazancı sunmaz. Yatırımcılar temettü firmalarının hisselerini düzenli gelir elde etmek için satın alırlar.

Yatırımcıların yapacağı portföy tercihi, hem temettü kazancı elde edebilir hem de büyüme hisselerinden kazanç sağlayabilir.

GYO’lar Vs. Geleneksel Hisse Senetleri

Gayrimenkul yatırım ortaklığı, kısaca GYO, gayrimenkul ve benzer varlıkların sahibi olan ve bunları yöneten şirketlerdir. Yatırımcılar, yüksek getirili temettü ödeyenleri araştırırken, GYO’ların yüksek getiri sağladığını gözlemleyecektir.

Bunun iki temel nedeni vardır. İlk olarak, kanunen GYO’lar, gelirlerinin %90’ını veya daha fazlasını hissedarlarına dağıtmak zorundadır. İkincisi, GYO firmaları, sahip oldukları iş modeli gereği, kira kazancı gibi yüksek miktarda nakit üretme eğilimindedir.

Grafik: Firma, Sektör ve Temettü Kazancına göre seçilmiş firmalar (8 Firma)

Temettü Kralları ve Aristokratları

Temettü Kralları, son 50 yıl üst üste hissedarlara ödemelerini arttıran firmalardır. Aristokratlar ise son 25 yıldır hissedarlara yaptığı ödemeleri arttıran şirketlerdir.

Aşağıdaki tabloda, %2,5’in üzerinde verim sağlayan sekiz popüler Temettü Kralı ve Aristokrat hisseleri bulunmaktadır.

Grafik: Firma, Sektör, Temettü kazancını arttırdığı sene sayısı ve Temettü Kazancına göre seçilmiş firmalar (8 firma)

1930’dan beri temettüler, borsanın toplam getirisinin %40’ını sağlamıştır. Enflasyonun %5 ve üzeri olduğu zamanlar düşünülecek olursa, temettüler toplam borsa getirilerinin %54’ünü oluşturuyor. Enflasyona karşı korunmak için yüksek kaliteli temettü hisseleri iyi bir tercih olmaktadır.

Yazıda, yatırımcılara örnek teşkil edebilecek 16 adet temettü hissesine yer verilmiştir.

 

 

*Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım tavsiyesi içermez.

**Söz konusu içerik Forbes haber kaynağından ParaAnaliz için çeviri yapılarak derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla