Anasayfa » ANALİZ: Konut talebinde durgunluk emareleri (Betam)

Bu gönderiyi paylaş

Gayrimenkul / Sektör Analizi

ANALİZ: Konut talebinde durgunluk emareleri (Betam)

*Söz konusu rapor, sahibinden.com’da emlak kategorisindeki ilan verenlerin ilanlarda belirttiği bilgilere dayanarak hazırlanmıştır.

Konut Talebi Endeksi

Aşağıdaki grafik, ülke genelindeki konut talebinin seyrini göstermektedir. Konut talebi göstergesi, 6 farklı verinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Bu veriler; ilanların görüntülenme sayısı, ilanların favoriye eklenme sayısı, ilan sahiplerine gönderilen toplam mesaj sayısı, sahibinden.com uygulaması üzerinden yapılan toplam telefon araması sayısı, Google Analytics’ten edinilen sahibinden.com mobil ve web platformlarında satılık emlak kategorisine ve ilgili aya ait kullanıcı ve sayfa görüntüleme sayılarından oluşmaktadır.

Grafik: 2020-2022 yılları arasında konut talebi endeksi

Kaynak: Sahibinden.com ve Betam

Bu göstergenin yükselmesi konut talebinin arttığını, düşmesi ise konut talebinin azaldığını belirtmektedir. Talep göstergesindeki artış ya da azalış oranı ise konut talebinin ne ölçüde değiştiği hakkında bilgi vermektedir.

Grafikten görüleceği üzere, konut talebi, Ağutos ayında, 2020-Haziran ve 2021-Ekim aylarındaki zirvelerden uzaklaşmıştır.

Yatırım amaçlı konut fiyatlarında düşüş

2022 Haziran’a kadar olan dönemde lüks ve ucuz konut fiyatlarındaki yıllık değişim oranları birbirine paralel hareket etmekle birlikte lüks konut fiyatlarındaki artış oranı daha yüksek olmuştur. 2022 Haziran ayından sonra ise ucuz konut fiyatlarındaki artış hızı yükselirken lüks konutlardaki yıllık fiyat artış oranında uzun süreden bu yana ilk kez düşüş görülmektedir.

Grafik: 2018-2022 Yılları arasında lüks ve ucuz konut fiyatlarının değişimi

Kaynak: Sahibinden.com ve Betam

Lüks konut fiyatlarındaki artış hızının Hazirandan itibaren gerilemeye başlamasında yüksek fiyatlı evlere kredi verilmemesi düzenlemesinin etkili olduğu ve çok yüksek düzeylere ulaşan lüks konut fiyatlarının artık durgunluk dönemine girdiği düşünülebilir.

İlanlarda Yavaşlama

Satılan konut sayısının, satılık ilan sayısına oranı, 2020-Haziran, 2021-Ekim gibi tarihlerdeki zirvelerinden uzaklaşmıştır.

Grafik: 2017-2022 yılları arasında Türkiye genelinde satılan konut sayısının satılık konut ilan sayısına oranı

Kaynak: Sahibinden.com ve Betam

Fiyat artışında ivme kaybı

Satılık konut fiyatlarının artış hızı Ağustos ayında Temmuz ayına göre Ankara’da 9,7, İzmir’de 7,7 puan artmış, İstanbul’da ise 2,1 puan azalmıştır.

Grafik: Aylar itibarıyla konut ilan fiyatlarının yıllık değişimi (%)

Kaynak: Sahibinden.com ve Betam

Ülke genelinde ve üç büyük ilde konut fiyatları artmış olmasına rağmen İstanbul’daki konut fiyatlarının yıllık artış oranı uzun bir aradan sonra düşmüştür.

İstanbul’daki yıllık fiyat artış oranı geçen aya kıyasla 2,1 puan azalmıştır. Bu azalış, 2017 Eylül’den sonra en yüksek düşüş olmuştur.

Tüm bu gelişmeler birlikte değerlendirildiğinde, özellikle yatırım amaçlı düşünülen konut fiyatlarında düşüşlerin görüldüğü ve konut piyasasında çeşitli durgunluk emarelerinin oluştuğu yorumu yapılabilir.

 

 

*Söz konusu rapor, sahibinden.com’da emlak kategorisindeki ilan verenlerin ilanlarda belirttiği bilgilere dayanarak, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi Betam ile yapılan işbirliği sonucunda hazırlanmıştır. Rapor içeriğinin doğruluğu ve güncelliği konusunda sahibinden.com’un ve BETAM’ın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

**Söz konusu içerik, ilgili rapordan faydalanılarak ParaAnaliz için derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla