Anasayfa » IMF başkanı, enflasyon 2023 yılında yumuşamaya başlayacak

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi

IMF başkanı, enflasyon 2023 yılında yumuşamaya başlayacak

Uluslararası Para Fonu’nun genel müdürü Kristalina Georgieva’ya göre, dünya merkez bankalarının faiz artışları, 2023 yılına kadar devam edecek.

Küresel ekonomik görünümün parlak olmadığını belirten Georgieva, “Görünüm önemli ölçüde karardı ve belirsizlik son derece yüksek. IMF’nin daha önce uyardığı aşağı yönlü riskler artık gerçek oldu.” ifadesini kullandı.

Tedarik zincirlerinde pandemi kaynaklı gecikmeler küresel ticaret için darboğaz yaratırken, Ukrayna’daki savaş bu şokları şiddetlendirdi. Bunun sonucunda, gıda, gübre ve enerji gibi temel gıda maddeleri dahil olmak üzere malların fiyatlarında artış yaşandı. Gıda fiyatları enflasyonu pandemi ve savaştan önce zaten artış eğilimindeyken, bu iki durum, konuyu daha da büyüttü.

Dünya Bankası’na göre, küresel gıda fiyatları bu yıl Mart ve Nisan ayları arasında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Dünya Bankası’nın Mart-Nisan için Gıda Emtia Fiyat Endeksi önceki iki aya göre %15 ve iki yıl öncesine göre ise %80’den fazla arttı.

Gıda ve Tarım Örgütü dünya çapında yetersiz beslenen nüfusun bu yıl 7,6 milyon, 2023′te ise 19 milyon artacağını söyledi.

Enflasyon bir süre daha bizimle

Kristalina Georgieva, tüm işaretlerin enflasyonun henüz dizginlenmediğini gösterdiğini söyledi. Ülkelerin enflasyonu düşürmek için ellerinden gelen her şeyi yapması gerektiğini vurgulayan Georgieva, enflasyonu düşürememenin toparlanmayı riske atabileceğini ve savunmasız insanlar için yaşam standartlarına daha fazla zarar verebileceğini belirtti.

Yellen ise, Cuma günü G-20’de yaptığı açıklamada, geçmiş ekonomik krizlerden alınan dersleri vurgulayarak “durgunlukların süresini ve şiddetini en aza indirecek” ve “olumsuz ekonomik sonuçları azaltacak” politika seçimleri için “oyun planı” oluşturmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Yellen, halihazırda ciddi mali engellerle karşı karşıya olan düşük gelirli ülkelerin yeterli gıda ve gübre ithal etmekte, halklarına en temel sosyal güvenlik ağını bile sağlamakta zorlandıklarını kaydetti.

Bu etkilerin kalkınmayı geciktirdiğini ve yoksulluğu ortadan kaldırmaya yönelik çabalara zarar verdiğini vurgulayan Yellen, “Kısa vadeli gıda güvensizliği krizini ve eşit derecede önemli olan iklim değişikliğiyle bağı da dahil olmak üzere gıda güvensizliğinin uzun vadeli itici güçlerini ele almak için harekete geçmeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Talep, arzdan daha hızlı toparlanıyor

Endonezya Maliye Bakanı Sri Mulyani Indrawati, Cuma günü G-20′de yaptığı konuşmada, ülkelerinin oyun planını anlattı.

Covid-19 pandemisinin başlangıcında uygulanan mali ve parasal gevşeme önlemlerinin talebi geri getirdiğini ancak arz üzerinde bu kadar katkısı olmadığını ifade etti.

Örneğin Endonezya, pandeminin dayattığı “olağanüstü” koşullara karşı ekonomiye teşvik olması amacıyla üç yıl boyunca %3 düzeyindeki mali açık sınırını kaldırdı. Bu da talebin güçlenmesine sebep oldu. Ancak o zamandan beri talepteki toparlanma arzı geride bıraktı. Indrawati, bu yüzden bu noktada talebi kontrol altına almanın kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla