Anasayfa » Algılanan enflasyon neden her zaman daha yüksek? (Almanya)

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Dünya Ekonomisi

Algılanan enflasyon neden her zaman daha yüksek? (Almanya)

Enflasyon neden resmi rakamdan yaklaşık üç kat daha yüksek algılanıyor?

Toptan satış fiyatları, artmaya devam ediyor. Elektrik, yakıt ve yiyecek gibi günlük ürünler giderek daha pahalı hale geliyor. Ancak bir ankete göre tüketiciler enflasyonu çok daha yüksek algılıyor.

İnsanlar her gün yüksek enflasyonu hissediyor. Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, Eylül ayında enflasyon, bir önceki yıla göre yüzde 19,9 yükseldi. Bir önceki yıla göre değişim oranı Ağustos’ta yüzde +18,9, Temmuz’da ise yüzde +19,5 oldu.

Şubat 2021’den bu yana toptan eşya fiyatlarındaki değişim oranı, sürekli olarak artmıştır.

Algılanan enflasyon neden daha yüksek?

Uluslararası İÜ Üniversitesi tarafından Eylül ayında yapılan bir araştırmaya göre günlük yaşam tüketiciler için yüzde 34,2 daha pahalı hale geldi. Ancak resmi ve algılanan enflasyon birbirinden farklı seyrediyor.

İşletme Profesörü Johannes Treu, bu tüketici algısını şöyle açıklıyor:

“Harcamalarımızın olduğu yerde enflasyonu her zaman algılarız. İnsanlar, temel ihtiyaçlarını karşılamak için her gün ne ödemek zorunda olduklarıyla ilgileniyorlar. Alışverişe her gittiğimizde alışveriş sepetinin daha pahalı hale geldiğini fark edersek, genel olarak gerçek artışı abartma eğiliminde oluruz. İnsanlar elektrik, yakıt ikmali ve yiyecek gibi günlük şeylerin fiyatlarından çok daha fazla haberdar. Aslında televizyonlar, bilgisayarlar ve arabalar gibi diğer alanlarda fiyatlar düşüyor. Ancak bunları her gün tüketmiyoruz.”

Nitekim, yıllık değişime en çok petrol ürünleri (yüzde +61,9), katı yakıtlar (yüzde 111,9) ve canlı hayvan (yüzde +49,8) toptan fiyat artışı etki etti.

Tüketicilerin en çok tükettiği ürünlerdeki artış oranı:

  • Kimyasal ürünler (yüzde +42,0)
  • Süt, süt ürünleri, yumurta, yemeklik yağ gibi ürünler (yüzde +42,0)
  • Tahıl, çiğ tütün, tohum ve hayvan yemi (yüzde +38,0)

Tüketicilerin daha az gördüğü ürünlerdeki artış oranı daha yüksek olmasına rağmen, tüketiciler daha sık gördüğü ürünlerdeki artış oranını daha keskin hissetmeye meyillidir.

Destatis’ten istatistikçilere göre, toptan eşya fiyatlarındaki bir önceki yıla göre yüksek artış, halen birçok hammadde ve ara ürün fiyatlarındaki keskin artıştan kaynaklanıyor.

 

Epoch Times

 

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla