Anasayfa » Elon Musk, Twitter ile ne yapmak istiyor? (Project Syndicate)

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Politika

Elon Musk, Twitter ile ne yapmak istiyor? (Project Syndicate)

Elon Musk’ın “özgürlük” savunması temelde düzmecedir. Milyarder kültür savaşçısının şu anda isteksizce Twitter’ı satın alması gerçekleşirse, platform, derin sahtekarlıklar, yavan propaganda ve liberal olmayan konuşma karşıtı eylemler gibi zehirli dezenformasyonla dolup taşacak.

İyi bilinen eski bir hikaye şöyle söyler: “Zenginlik güç verir ve güç, daha fazla güç için bir özlem yaratır.”

Tanıdık bir sonuç ise şöyledir: Kitle iletişim araçlarını kontrol eden, gerçekliğin nasıl inşa edildiğini ve aktarıldığını kontrol eder.

Hearst’ün zamanından bu yana kitle iletişim araçları değişti, ancak zengin yöneticilerin davranışları değişmedi.

“Medeniyetin geleceği için…”

Twitter’ı kendi işlerini tanıtmak için oldukça etkili bir şekilde kullanan Elon Musk, platformun çağdaş kamusal yaşamda önemli bir etkiye sahip olduğunu kabul ediyor. Musk, Şirketi satın almaya karar verirken şunları söylemişti: “Finansı hiç umurumda değil… medeniyetin geleceği için.”

Ve böylece, kendini özgür konuşma savunucusu olarak tanımlayan Musk, Twitter’ın Donald Trump gibi politikacıları yasaklaması kararlarını tersine çevirerek toplumun kamusal alanını kurtaracağını iddia ediyor.

Musk’ın “mutlak konuşma özgürlüğü” çağrısı, soyut olarak kulağa yeterince basit gelebilir, ancak sonuçları rahatsız edicidir.

Mal ve hizmet piyasasında dolandırıcılığa karşı yasalarımız var. Bu tür kısıtlamalar olmadan, yanlış ve aldatıcı iddialar çoğalır ve piyasa başarısızlığı kaçınılmaz hale gelir. Benzer şekilde, özgür ve adil seçimleri güvence altına almak için konuşma ve açıklamalarda bazı sınırlamalar seçim yasaları ile güvence altına alınmıştır.

Anlamlı özgürlük, onu geçersiz kılacak suistimalleri sınırlamak için temel kurallar gerektirir.

Musk, Twitter’da yapabileceği değişikliklerin fragmanını zaten sundu. Trump’ın hesabını aktif hale getirmekle başlayacak şey, çeşitli grupların kanıtlanabilir yalanlar yaymasına izin vererek geniş anlamda Twitter standartlarının daha fazla içini boşaltması anlamına gelebilir.

Musk’ın toplumun kamusal meydanını kurtaracağı iddiası temelde gerçeğe dayanmıyor. O platformu zehirli dezenformasyon tarafından istila edilmesine izin verecek.

 

*Söz konusu yazı, tarafından Project Syndicate için kalem alınmıştır. İçerik ParaAnaliz için çeviri yapılarak derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla