Anasayfa » Avrupa beklenenden daha erken gevşemeye gidebilir mi? (Finanzen 100)

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Dünya Ekonomisi

Avrupa beklenenden daha erken gevşemeye gidebilir mi? (Finanzen 100)

Eski IMF baş ekonomisti Olivier Blanchard, Almanya’da enflasyon oranının 2023’ün sonuna kadar %3’ün altına düşeceğini söyledi. Bu hafta açıklanan veriler, bu görüşü destekler nitelikte.

Enflasyon haberleri için iyi bir hafta

• Üretici fiyatları: Üretici fiyatları, Ekim ayında Eylül ayına göre yaklaşık %4 oranında gerilemiştir. Federal İstatistik Ofisi’ne göre Alman üreticiler, ürünlerinin üretimi için Ekim 2021’e kıyasla yaklaşık yüzde 35 daha fazla ödeme yapıyor. Eylül ayında bu oran %46 idi. Buradan hareketle maliyet artış hızının yavaşlamaya başladığı söylenebilir.

• Enerji fiyatları: Özellikle elektrik ve doğal gaz fiyatları, aylar süren muazzam fiyat artışlarının ardından bu ay daha ucuz hale gelmeye başladı. Enerji fiyatları, Ekim’de %10’un üzerinde gerilemiştir. Doğalgaz fiyatı, Kilovat saat başına 40 cent civarından 20 cente gerilemiştir. Elektrik fiyatı ise aynı anda neredeyse üçte bir oranında düştü.

• Toptan eşya fiyatları: Ekim ayında toptan eşya fiyatları %0.6 oranında düşüş göstermiştir. Bu değer nihai tüketiciler için enflasyonun zirve noktasını görebileceğine dair umut veriyor.

• Beklentiler: Münih IFO Enstitüsü’nün Perşembe günü açıkladığı IFO iş ortamı endeksi, bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 86,3 puana yükseldi. Yaklaşık 9.000 şirketin katıldığı IFO anketine göre, ankete katılan şirketlerin iyimserliği Ekim ayında da 75,9 puandan 80 puana yükselmişti. Son aylarda, enflasyon ve tedarik zinciri sorunları yavaş yavaş çözülürken, kötümserlik gözle görülür şekilde azalmaya başlıyor.

Grafik: Üretici fiyatları ve Enflasyon

Birçok rahatlatıcı tedbir henüz gelmedi: Gevşeme beklenenden daha hızlı olabilir mi?

Üretici, toptan ve enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonun zirve yapmış olabileceği ihtimalini artırıyor. Her şeyden önce enerji fiyatlarındaki düşüş güven yaratıyor. Tüm fiyatların birleştirici unsuru enerji fiyatları düştükçe, şirketlerin nakliye ve enerji maliyetleri düşüş gösteriyor bu da ürün üretimini daha ucuz hale getirmektedir.

Enflasyondaki ılımlı geri çekilme iyi bir haberdir. Çünkü pahalı enerjinin neden olduğu enflasyonu yavaşlatmayı amaçlayan birçok önlem henüz yürürlüğe girmedi.

Doğalgaz teşvik ödemesi: Doğalgaz teşvik ödemeleri ile hane halkları ve küçük ve orta ölçekli şirketler, Ocak ayından itibaren geriye yönelik tüketimlerinin yüzde 80’i için kilovat saat başına 12 sent garantili brüt gaz fiyatı ödemesi alacaklar. Gaz teşvikinin üretici fiyatlarını frenlemesi beklenmektedir.

Yavaşlama: Ekonomistler, Almanya’da kıştan itibaren ve önümüzdeki yıl için hafif bir durgunluk bekliyorlar. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2023’te ekonomik çıktının yüzde 0,3 oranında düşmesini bekliyor. Daha az ekonomik çıktı, daha az talep anlamına gelir ve bu da fiyatları yumuşatabilir.

Toplu taşıma ücretleri: Toplu taşıma için 49 avroluk bilet önümüzdeki yıl başlayacak. Kesin tarih hala açık olsa bile, bilet banliyö ailelerini ayda yüzlerce avro tasarruf ettiriyor.

Nakliye maliyetleri: Nakliye konteyner taşımacılığı fiyatları önemli ölçüde düştü. Birçok mal Almanya’ya deniz yoluyla geldiğinden ve bileşenleri üretim sırasında bazen birkaç kez gemi ile taşındığından, bu gelişme enflasyonu da baskılayacaktır.

 

 

*Söz konusu içerik Finanzen100 isimli haber kaynağından ParaAnaliz için çeviri yapılarak derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla