Anasayfa » Chainlink Koruyucuları DeFi’yi Nasıl Bir Sonraki Seviyeye Getirebilir?

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Genel

Chainlink Koruyucuları DeFi’yi Nasıl Bir Sonraki Seviyeye Getirebilir?

Chainlink Keepers (Koruyucular), Ağustos 2021’de Ethereuem Mainnet’te canlı yayına geçti.Koruyucular , akıllı sözleşmelerin temel işlevleri otomatikleştirmesini sağlar ve olaya dayalı görevleri son derece güvenilir, merkezi olmayan ve uygun maliyetli bir şekilde sunar. Bu yeni hizmet, merkeziyetsiz finansın oracle sorununu çözmede hayati bir adımdır ve DeFi protokollerinin bir sonraki adımı atmasına yardımcı olması bekleniyor.

Chainlink en büyük ‘oracle’ sağlayıcısıdır

Chainlink, akıllı sözleşmelerin zincir dışı veri ve bilgi kaynaklarından doğru verileri güvenli bir şekilde almasını sağlamak amacıyla Eylül 2017’de Sergey Nazarov, Steve Ellis ve Ari Juels tarafından kuruldu. Bu şekilde Chainlink, zincir dışı verileri almamıza ve blok zincirinde kullanmamıza izin veriyor. Bu tür oracle ‘lar ortaya çıkmadan önce, zincir dışı verilerin kullanılamaması nedeniyle akıllı sözleşmelerin işlevselliği sınırlıydı. Akıllı sözleşmelerin dış kaynaklarla iletişim kurmasının hiçbir yolu yoktu. Chainlink, bu sorunu merkezi olmayan oracle ağı aracılığıyla çözüyor. Ayrıca Chainlink, sektör genelinde platformlar için en güvenilir ve emniyetli oracle sağlayıcılarından biri olarak kabul ediliyor ve gerçek dünya verilerini blok zincirine getirmek için bir ölçüt haline geldi. Ayrıca, açık ara piyasada en güçlü varlığa sahip oracle sağlayıcısıdırlar. Örneğin, önceki bir makalede ele aldığımız bir protokol olan Synthetix varlıkları için özel oracle’dır.

Şekil , bir oracle kavramını basitleştirilmiş bir şekilde gösterir ve zincir dışı, “gerçek dünya” verilerinin blok zincirindeki akıllı sözleşmeler tarafından nasıl kullanılabileceğini gösterir.

                 Şekil : Zincir dışı verileri Chainlink aracılığıyla blok zincirine getirmenin çizimi

RESİM KAYNAK: https://blog.oceanprotocol.com/bridging-blockchain-to-the-real-world-using-chainlink-afcf19cfbb73?gi=c1663fe18db1

 Chainlink Koruyucuları, akıllı sözleşme dünyasında otomatik yürütme sunuyor.

Daha önce de belirtildiği gibi, akıllı sözleşmelerin büyük bir sınırlaması, isteğe bağlı zamanlarda veya belirli koşullar altında yürütmeleri tetikleyememeleridir  — genellikle akıllı sözleşmeler yalnızca işlemlerle tetiklenir. Bu sorunun “çözülmesinin” birkaç yolu vardır, ancak çoğu çözüm, bir tür merkezi partiye (tek bir başarısızlık noktası getiren) bağlıdır.

Merkeziyetsizliği sağlamak için bir açık piyasa çözümü kullanılabilir, ancak buradaki uygulama genellikle aşırı karmaşıktır. Ek olarak, bunlar çok yüksek yürütme maliyetlerine sahip olabilir.

Koruyucular bu sorunlara yeni bir çözüm sunuyor. Merkezi olmayan düğüm ağı sayesinde, akıllı sözleşmeler, düğümler birbirleriyle rekabet etmeden, minimum düzeyde güven içinde düzenli bakım görevlerini dışarıdan temin edebilir . Koruyucuların otomatikleştirebileceği olaya dayalı görevlere bazı örnekler; optimal zamanlarda verim hasat fonksiyonlarını tetiklemek, stabil (sabit) paraların  istikrarlı kalmasını sağlamak için token  arzını otomatik olarak yeniden temellendirmek, DeFi ticaretinin yürütülmesini tetiklemek, ve önceden tanımlanmış zaman çizelgelerine göre kilitli varlıkları serbest bırakmak. Chainlink’e göre, “Koruyucular, kredilerin fiyata bağlı tasfiyesi veya finansal işlemlerin yürütülmesi, zamana bağlı airdrop’ların başlatılması veya getiri toplamalı sistemlerde ödemeler vb. dahil olmak üzere çok çeşitli tetikleyici hedeflerden herhangi birini destekleyebilir.”

DeFi, Koruyucular’ı memnuniyetle karşılıyor

DeFi Giants Aave, Synthetix, Bancor, Barnbridge, PoolTogether ve Alchemix şimdiden Keepers’ı (Koruyucular) benimsedi. Son Chainlink Akıllı Sözleşme Zirvesi sırasında, bu en iyi DeFi projelerinin çeşitli CEO’ları, Keepers’ın kullanım örneklerini sundu ve bu hizmetin onlar için çözdüğü sorunları açıkladı. Aave durumunda,  protokolün çözücü olarak kalması için gereken tasfiyeleri otomatikleştirmek için  Keepers(Koruyucular)  kullanılır. Bunu basitçe açıklamak gerekirse: Aave, bir kullanıcının kredisi verilen eşiğin altına düştüğünde tasfiyeyi tetiklemek için bir Koruyucu işi kaydetti. Koruyucular artık kredi teminatlandırmasını zincir dışı izliyor ve yetersiz teminat olduğunda tasfiye işlevini çağırıyor, dolayısıyla Aave’nin eksik teminatlı kredileri tasfiye etmek için akıllı sözleşmelerinin yürütülmesini tetikliyor.

Farklı bir kullanım örneğine bakalım. Synthetix, sUSD değişim ücretlerini izlemek ve dağıtmak ve ücret dönemi geçtiğinde SNX ödüllerini stakerlara otomatik olarak dağıtmak için Koruyucuları kullanır. İşlem, aşağıdaki Şekil 2’de ayrıntılı olarak açıklanmaktadır

Chainlink’in ITC’ye göre sınıflandırılması

Ekonomik Amaç (EEP): Chainlink, Oracle erişim işlevselliği ile birleştirilmiş bir yerleşim aracı olarak tasarımı nedeniyle bir Ödeme ve Erişim Simgesi (EEP22TU02) olarak listelenmiştir.

Endüstri Türü (EIN): Chainlink’i veren kuruluş, Merkeziyetsiz Veri, Oracles ve Altyapı (EIN06DF04) alanında aktiftir.

Teknolojik Kurulum (TTS): Chainlink, bir Ethereum ERC-20 Standart Simgesidir (TTS41BC). “Ethereum ERC-20 Standard Token” Sınıfı, Ethereum blok zincirinin üstünde ERC-20 standardı aracılığıyla uygulanan her Token’ı yakalar.

Yasal Hak (LLC): Chainlink, sahibine, düzenleyen kuruluşa veya üçüncü bir tarafa karşı herhangi bir yasal istek veya hak talebinde bulunmaz, bu nedenle Hak Talep Etmeme Simgesi (LLC31) olarak listelenir.

Yayıncı Türü (LIT): “Yayıncı Türü” boyutu, tokeni verenin doğası hakkında bilgi sağlar. Chainlink’in platformu, Smart Contract Chainlink Ltd SEZC tarafından inşa edilmiştir. Bu nedenle İhraççı Türü, Özel Sektör Tüzel Kişiliğidir (LIT61PV).

Düzenleyici Durum AB (REU): “Düzenleyici Durum AB” boyutu, Avrupa Komisyonu’nun Kripto Varlıklarda Piyasalar Hakkında Yönetmelik (MiCA, Yönetmelik Önerisi COM/2020/593 nihai) önerisine göre bir tokenin potansiyel sınıflandırması hakkında bilgi sağlar. Chainlink LINK, Yönetmelik Teklifi COM/2020/593 nihai Madde 3 (5)’te sağlanan tanıma göre bir Fayda Simgesi (REU52) olarak nitelendirilir.

 

Çevirinin orjinali için tıklayınız.

 

 

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla