Anasayfa » Çocuklarda Duygu Regülasyonu

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Çocuklarda Duygu Regülasyonu

Ebeveynler her konuda olduğu gibi duygularını ifade etme şekilleriyle de çocuklarına model olmaktadırlar. Günlük yaşantıdaki bazı durumlar karşısında anne- babalar olumlu ve olumsuz duygularını nasıl gösteriyorlarsa, çocuklar da aynı davranış kalıplarını öğrenmekte ve sergilemektedir.

Erken çocukluk dönemindeki çocuklar, duygu düzenleme becerilerinde giderek gelişmektedir. Bu süreçte ebeveynlerin önemli bir rolü bulunmaktadır. Ebeveynler çocuklarının duygu düzenleme sürecine iki şekilde katkıda bulunabilmektedir:

Çocuğunuza duygular konusunda model olun.

Eşinizle, arkadaşlarınızla, marketteki bir çalışanla, çocuğunuzla; evde, işte, trafikte, sokakta kurduğunuz ilişkilere özen gösterin. Herhangi bir kişi ya da durum, sizi ne kadar öfkelendirmiş olsa da tutum ve davranışlarınıza dikkat edin.

Kızgınlık anlarında bağrışma, kapı çarpma vb davranışlar ile karşılaşan çocuklar sorunların bu şekilde çözüleceğini düşünmektedir. Bu nedenle de istediği bir şey olmadığında yerlere yatmakta, ağlamakta ya da zarar vermektedir.

Çocuğunuzun duygularına karşı uygun tepkiler verin.

Çocuğunuz ağladığında ya da kızdığında sakin olun. Olumlu duygular gibi olumsuz duygular da doğaldır. Bu nedenle oyuncağı kırıldığı için kızıp ağladığında “Oyuncağın kırıldığı için çok kızgın ve üzgünsün. Çünkü bu senin en çok sevdiğin arabandı. İstersen birlikte tamir edebiliriz ne dersin?” gibi bir tepki ile çocuğunuzu anladığınızı gösterebilir, onu sakinleştirebilirsiniz. Ayrıca bu problemi nasıl çözebileceğine dair bir fikir vermiş olursunuz.
Duygularının anlaşıldığını hisseden çocuklar, özellikle de olumsuz duygularını daha kolay düzenleyebilmektedir. Problem çözme becerileri edinmekte ve bu becerileri aktif olarak kullanabilmektedir.

 

Uzm. Psk. Dan. Zerrin KÖSE CAN

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla