Anasayfa » Yastıkaltı Altının Payı Yükseldi

Bu gönderiyi paylaş

Genel

Yastıkaltı Altının Payı Yükseldi

Tasarrufta yastık altının payı yüzde 16’dan 23’e yükseldi

ING Türkiye’nin araştırmasının 2021 yılı 4. çeyrek sonuçlarına göre, tasarruflarda “sistem dışı” altın ve nakit oranı yüzde 16’dan yüzde 23‘e çıktı. 2021 üçüncü çeyrekte yastık altı altın ve nakit, geçtiğimiz döneme göre 5 puan gerileyerek, son 5 senenin en düşük rakamı olan yüzde 16’ya gerilemişti.

Tasarrufu olanların tasarruf aracı tercihlerinde, 2021’in 4. çeyreğinde yastık altı altın ve nakit, yüzde 23 olarak gerçekleşti. En çok tercih edilen tasarruf araçlarında sistem içi altın ve bireysel emeklilik fonları yüzde 15 ile aynı seviyede yer alırken, bu araçları yüzde 12 ile TL vadeli hesap takip etti. Kripto para ise yüzde 9 ile tercih edilen bir başka tasarruf aracı oldu.

Araştırmaya göre, tasarruf sahipliği oranı bir önceki döneme kıyasla hafif yükselişle yüzde 18,2 oldu. Gençlerde ise tasarruf sahipliği oranı geriledi. Yaş gruplarının tasarruf sahipliği oranına bakıldığında, 35-44 yaş grubunda tasarruf sahipliği 4 puan yükselerek yüzde 17’ye ulaştı, 18-24 yaş grubunda ise bu oran 3 puanlık düşüş ile yüzde 21 olarak gerçekleşti.

Gençler yatırım yaparken riskten daha az korkuyor

Buna göre, toplumun yüzde 78’inin yatırımlarından getiri beklentisi orta ve uzun vadeli olurken, 18-30 yaş grubundaki bireylerde bu oran yüzde 80 ile genel toplumla benzer düzeyde bulunuyor.
18-30 yaş grubundaki bireyler için risk algısı ise toplumun genelinden biraz farklı. Genel toplumda bireylerin yüzde 75’i yatırım yaparken risk almanın kendilerini endişelendirdiğini belirtirken, bu oran 18-30 yaş grubundaki bireyler için yüzde 66 olarak gerçekleşti. Bu istatistik, risk almanın kazanç ya da kayıp olarak görülmesine yönelik sorulan soruya verilen cevaplarda da benzer sonuçları ortaya koyuyor. 18-30 yaş grubundaki bireylerin yüzde 51’i risk almayı kazanç olarak görürken, genel kitlede bu oran yüzde 45 olarak gerçekleşti. Toplumun yüzde 55’lik oran ile yarısından fazlası ise riski kayıp olarak gördüğünü belirtti.

Gençler yatırım aracı olarak en çok vadeli hesabı tercih ediyor

Araştırma kapsamında incelenen bir diğer konu ise 18-30 yaş bireylerin yatırım aracı tercihleri oldu. Bugüne kadar en az bir kere kullanılmış olan yatırım araçları sorulduğunda, 18-30 yaş bireylerde yüzde 28 ile TL vadeli hesap ve yastık altı altın öne çıktı. Kripto para ise yüzde 18’lik oran ile bu yaş grubunda yatırım aracı olarak 4. sırada tercih edildi.
Riski nispeten daha yüksek olan araçlara bakıldığında ise borsaya girmeyi deneyenlerin oranı yüzde 7, kripto parayı denemiş olanların oranı yüzde 18 oldu.

*ING Türkiye, kentsel yerleşim bölgelerinde yaşayan yetişkin bireylerin tasarruf eğilimlerini izlemek amacıyla 2011 yılından bu yana IPSOS iş birliğiyle Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nı (TTEA) gerçekleştirmektedir.

Bu gönderiyi paylaş

Yorum Yaz

Araç çubuğuna atla