Anasayfa » ANALİZ: Rus gazına olan bağımlılık ve çözümler

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: Rus gazına olan bağımlılık ve çözümler

Alman hükümeti yıl sonuna kadar Rusya’dan kömür ve petrolden bağımsız olmayı planlıyor. Federal Ekonomik İşler ve İklim Koruma Bakanlığı’na göre, 2024 ortasına kadar bir çıkış öngörülüyor. Öte yandan Alman hükümeti, arz güvenliği nedeniyle Rus enerjisinin ithalatının yasaklanmasını reddediyor.

Almanya’daki RWE, Uniper veya VNG gibi büyük gaz tedarikçileri, hacimler ve fiyat riskleri nedeniyle yüksek likidite gereksinimlerine ihtiyaç duyuyor. Yönetim danışmanlığı Horváth‘ın enerji uzmanı Matthias Deeg, “Enerji arzındaki büyük gaz tedarikçilerinin olası bir likidite krizi tüm kamu hizmetlerine ve belediye kamu hizmetlerine yayılacak” diyor.

Almanya ve Avrupa şu anda Rus gazına ne kadar bağımlı

Almanya’da yılda tüketilen 86,5 milyar metreküp doğal gazın yarısından fazlası Rusya ithalatından geliyor. Toplamda, Alman hükümeti Rusya’dan ve ilgili üretim bölgelerinden diğer tüm Avrupa ülkelerinden daha fazla doğal gaz ithal ediyor. Tüm Avrupa ülkelerinde, Rus ithalatının payı ortalama yüzde 36’dır. Şu anda Avrupa’da tüketilen doğal gazın yüzde 41’i Avrupa’nın kendi üretiminden geliyor ve bu da neredeyse 220 milyar metreküp hacme tekabül ediyor.

Kısa Vadede Artış Nasıl Sağlanır?

Evety ve Horváth tarafından yapılan hesaplamalara göre, bu miktar kısa vadede en fazla yüzde 13 artırılarak yaklaşık 248 milyar metreküpe çıkarılabilir.

Analize göre, Afrika’dan boru hattı ithalatı tedarik hacmini yüzde 55‘e kadar artırabilir. Afrika ülkelerinden yapılan ek teslimatlarla, boru hatlarıyla Avrupa’ya toplam 39 milyar metreküp doğal gaz taşınabilecek.

Sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatı alanında, analize göre, LNG terminallerinin – yani “sıvılaştırılmış doğal gazın” işlendiği limanların kullanımını artırarak, 115 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğal gazdan satın alma miktarlarının yaklaşık 182 milyar metreküpe çıkarılması mümkündür. Bu da yüzde 58‘lik bir artışa tekabül ediyor.

Tüm arz kaynaklarında artış potansiyeli tükenmiş olsa bile, Avrupa’da gerekli doğal gaz hacimlerinin yaklaşık yüzde 15’i kadar bir boşluk devam ediyor.

Bu boşluk, özellikle Rusya’ya olan güçlü bağımlılığıyla Almanya için önemli bir sorundur, çünkü analize göre, Almanya’nın doğal gaz talebi 2030 yılına kadar önemli ölçüde değişmeyecek.

Kısa Vadeli Önlemler

  1. Elektrik üretmek için gaz yakıtlı santrallerin ihtiyaç duyduğu doğal gaz miktarını azaltmak için mevcut kömür ve nükleer santraller elektrik üretiminde daha yoğun kullanılmalıdır.
  2. Endüstriyel doğal gaz tüketimini azaltın. Doğal gaz tarafından üretilen enerjinin kullanıldığı süreçleri kontrol edin veya yeşil hidrojen gibi alternatif enerji taşıyıcılarına geçin.
  3. Binalarda daha düşük oda sıcaklığı. Almanya’daki tüm binalarda 1 santigrat derece düşürülen bir oda sıcaklığı yerel doğal gaz talebini yüzde 2,5 azaltabilir.

Uzun vadeli önlemler

  1. Yenilenebilir enerjilerin aşırı üretimi 2030 yılında şu andaki yüzde 5 civarından yüzde 50’ye kadar yükselecek.
  2. Evety ve Horváth çalışma ekibi, artan ekonomik verimliliği nedeniyle gelecekte kömür, gaz ve petrolün ikamesinde hidrojene daha fazla önem verilmesini önermektedir.

 

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla