Anasayfa » Kremline yakın isim: Rusya için alışılmış dış politika sona erdi

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi / Politika

Kremline yakın isim: Rusya için alışılmış dış politika sona erdi

Rusya’nın önde gelen dış politika analistlerinden, Kremlin’e en yakın isimlerden Fyodor Lukyanov, önümüzdeki dönemde Rusya için alışılmış biçimiyle dış politikanın sona erdiğini iddia etti.

Lukyanov, alışılmış biçimiyle Rusya’nın dış politikadaki amacının Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte kaybedilen statünün geri kazanılması olduğunu ve Rusya’nın 2000’lerin ortasında şu veya bu ölçüde bu amacına ulaştığını söyledi.

Rusya’nın yakın geçmişte elde ettiği kazanımlar ortadan kalktı

Ancak Lukyanov bu bakış açısının artık anlamını yitirdiği görüşünde. Buna göre, “dağın tepesinden kopan bir çığ gibi ilerleyen değişim sürecine etkide bulunmak artık sadece Rusya’nın değil, diğer ülkelerin de gücü dışında”. Üstelik analiste göre, Rusya’nın yakın geçmişte elde ettiği kazanımları büyük oranda ortadan kaldıran bu “doğal felaket”, Rusya’nın egemen bir devlet olarak aldığı kararların sonucunda gerçekleşti.

Bu yüzden Lukyanov’a göre “dış politikanın” yerini artık, etkili ve hızlı biçimde yanıtlar gerektiren “uluslararası durum” almış durumda ve Rusya’nın “önünde beliren imkanlara” kıyasla “baş etmesi gereken meselelerin” sayısı daha fazla.

Diplomasi yerine varlığını sürdürmek önemli

Lukyanov’a göre Rusya’nın bu meselelerle baş etmede kullanacağı temel ensturman diplomasiden ziyade küresel bağlamda “varlığını sürdürmek” olacak.

Analist, Rusya’nın dünya haritasındaki yerinin “dünya düzenine şekil verme çabalarına” değil, ülke içindeki siyasi ve sosyo-ekonomik görevlerin yerine getirilmesine bağlı olduğunu belirtiyor.

Foyodor Lukyanov’a göre, toplumun ve devletin birbirine güvendiği ve rüzgarın arkadan esmediği bir ortamda ortaklaşa yaratma becerisine sahip olduğu bir ülkenin inşası önümüzdeki yılların ana projesi olacak.

 

TürkRus Portalı

 

İlgili Haberler:

Bu dönemde fon yönetiminde gerçek pilotlar olmalıdır

Telegram’dan kripto para desteği

Moskova: Her 8 ticari emlaktan biri yabancılara ait

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla