Anasayfa » BlackRock: Geçmiştekilerden farklı bir resesyona hazır olun (Business Insider)

Bu gönderiyi paylaş

Çevirilerden Seçmeler / Dünya Ekonomisi

BlackRock: Geçmiştekilerden farklı bir resesyona hazır olun (Business Insider)

BlackRock’da Başkan yardımcısı Philipp Hildebrand ve beraberindeki 5 kişilik ekip 2023 Küresel Görünüm başlıklı bir rapor yazdı.

Rapora göre, merkez bankaları enflasyonu kontrol altına almak için faizleri keskin bir şekilde artırdı ancak bu durum durgunluğu tetikliyor.

Küresel ekonomi, kırk yıllık istikrarlı bir büyüme ve düşük enflasyon döneminden çıktı. Blackrock’a göre bu dönemde belirsizlik yüksek kalmaya devam edecek.

Blackrock stratejistleri, “Geçmişte işe yarayan şey şimdi işe yaramayacak” ifadelerini kullanıyor. “Önceki on yılda yaşadığımız türden hisse senetleri ve tahvillerde ortak bir boğa piyasasını sürdürecek koşullara bir geri dönüş öngörmüyoruz.”

Blackrock stratejistleri, borsanın yaklaşmakta olan resesyonun potansiyel büyüklüğünü henüz hesaba katmadığını söyledi.

Kurum stratejistlerine göre, kurumsal kazanç beklentileri henüz mütevazı bir durgunluğu bile tam olarak fiyatlamadı. Bu da taktiksel olarak kurumun portföy dağılımında gelişmiş piyasa hisse senetlerinin ağırlığını azaltmasına sebep oluyor.

Blackrock’a benzer şekilde Goldman Sachs CEO’su David Solomon, ABD ekonomisinin durgunluktan kaçınma ihtimalinin sadece %35 olduğunu düşünüyor. Solomon, SP500 endeksinin 2023’te %20’den fazla düşebileceğini öngörüyor.

Rapordan öne çıkan başlıklar aşağıdaki şekildedir.

1. Büyüme trendi düşmeye devam ediyor.

Aşağıdaki grafikten görüleceği üzere, faiz artırımı sonrasında büyüme trendi turuncu renkteki trend hareketinden yeşil trende doğru evrilmeye devam ediyor. Mevcut faiz oranlarıyla bu durum 2025 yılına kadar devam edecek.

Grafik 1: Faiz artışı ile birlikte yeni büyüme trendi

2. Yeni konut satışları, durgunluğun öncü sinyallerinden

Mevcut durumdaki konut satışları 1972, 1977 durgunluklarına paralel ve 1980 yılına benzer ölçüde seyrediyor.

Grafik 2: Çeşitli durgunluk dönemlerinde yeni konut satışları

3. Bono piyasasını tekrardan gözden geçirme vakti

Uzun zamandan sonra ilk defa bonolar ve hisse senetleri birlikte düşüyor ya da yükseliyor. Bu da, bu iki piyasanın birbirini koruma özelliğini geçersiz kılıyor. 2000’li yıllarda bonolar, genellikle hisse senetleriyle negatif korelasyon içerisinde olmuştur. Bu da örneğin hisse senedi piyasalarında bir düşüş beklentisi oluştuğunda, portföy dağılımında bonoların tercih edilmesine sebep olmuştur. Günümüzde bu durumun tersine dönmesi, yeni normale uygun, yeni portföy dağılımı tercihlerinin ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Grafik 3: Bono ve hisse senetlerinin tarihsel olarak korelasyonu

4. Enflasyon beklentileri iyimser kalıyor

Aşağıdaki grafikte piyasa ekonomistlerinin enflasyon beklentileri yer almaktadır. Buna göre, enflasyonun 2024 yılında hedeflenen %2 bandına yakınsadığı görülmektedir. Ancak Blackrock’a göre bu beklentiler iyimser kalmaktadır.

Grafik 4: Piyasa ekonomistlerinin enflasyon tahminleri

5. Artan jeopolitik riskler

Küresel riskler yüksek kalmaya devam ediyor.

Grafik 5: Küresel risk düzeyi

 

*Söz konusu içerik, Blackrock 2023 ekonomik görünüm raporundan çeviri yapılarak ParaAnaliz için derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla