Anasayfa » Konut Krizi: Kuşaklara göre gayrimenkul varlığı (Y ve Z, tarihin en şanssız nesli)

Bu gönderiyi paylaş

Reel Sektör / Sektör Analizi

Konut Krizi: Kuşaklara göre gayrimenkul varlığı (Y ve Z, tarihin en şanssız nesli)

Grafik 1: Kuşaklar arası ortalama gayrimenkul varlığı

Açıklama: Grafiğin hesaplanmasında ve grafikteki açıklamada, kuşakların ortalama yaşı baz alınmıştır.

Grafiğe göre, baby boomer olarak kabul edilen, 1945-1965 doğumlu nesil, ABD’de en çok gayrimenkul varlığını elinde tutan nesil.

Sonrasında ise X kuşağı geliyor. 1965-1980 arası doğan nesil olarak kabul edilen X Kuşağı, 70’lerdeki stagflasyon ve 80’lerdeki “çift dipli” resesyon gibi zorlu mücadelelerden paylarını aldılar. Ortalama 1945-1965 doğumlu nesilden sonra, en büyük gayrimenkul servetine sahipler.

Y kuşağı ise (Milenyum), toplamda 1.5 Trilyon dolar tutarında gayrimenkul varlığını elinde tutuyor ancak bunun karşılığında 1.5 Trilyon dolar da konut kredisi borcuna sahip. Dolayısıyla net varlıkları 0.

Y Kuşağı ABD Tarihinin En Şanssız Nesli

Y kuşağı, 1980-1995 arası doğan nesil, kendi başına önemli zorluklarla karşı karşıya. Washington Post, Y kuşağını “ ABD tarihinin en şanssız kuşağı ” olarak tanımlayan bir haber yayımladı. Bu kuşaktan üniversiteye gidenlerin çoğu öğrenci borçlarıyla boğuştu. Çoğu 2009 yılındaki büyük durgunluktan zarar gören bir ortamda iş piyasasına girdi. ABD tarihindeki diğer tüm nesillerden daha yavaş bir ekonomik büyüme yaşandığı ortamda para kazanmaya başladılar. Üniversite diploması olmayanlar, mavi yakalı işleri bulmak için mücadele etti.

Ve günümüzde, konut fiyatları gittikçe yükselip bulutlara doğru ivmelenirken, Y kuşağı ve aynı zamanda Z kuşağı bir ev satın almanın neredeyse imkansız olduğunu düşünüyor.

Grafik 2: Gayrimenkul Varlığı ve Aylık Gelir karşılaştırması

Grafiğe göre, 1965 yılından günümüze, aylık ücretler net olarak %20 değer kazanmışken, gayrimenkul varlığı ise %120 değer kazanmıştır. Aylık ücretler ve gayrimenkul varlığı arasındaki makas son 50 yılda kademeli bir şekilde artmıştır.

Buna göre, 1980’lerde veya daha sonra doğan nesil, konut piyasasına mümkün olan en kötü zamanda girmiştir.

 

Deseret News

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla