Anasayfa » Çin’deki gelişmelerin demir-çelik sektörüne etkisi

Bu gönderiyi paylaş

Reel Sektör / Sektör Analizi

Çin’deki gelişmelerin demir-çelik sektörüne etkisi

Dalian ve Singapur demir cevheri vadeli işlemleri, Çin’deki spot fiyatların desteklenmesiyle Perşembe günü yükseldi, ancak çelik üretim bileşenine yönelik talepteki toparlanmanın sürdürülebilirliği konusunda şüpheler devam ediyor.

Çelik üreticileri, artan marjlar ve inşaat sektöründen gelen talep nedeniyle son günlerde atıl durumdaki yüksek fırınlarından bazılarını yeniden başlattı.

Ancak çelik ürünleri ve malzemeleri için orta vadeli talep görünümü 3 sebepten dolayı belirsizliğini koruyor:

  • Çin’de emisyonları azaltmayı amaçlayan zorunlu çelik üretim kesintileri,
  • Çinli müteahhitleri kapsayan mali kriz ve
  • COVID-19 karantinaları

SinosteelFutures analistleri hazırlamış oldukları notta, “Mamul ürünlere yönelik talebin üretimin yeniden başlamasını sürdürüp sürdüremeyeceği hala şüpheli” dedi.

Gayrimenkul Sektörü Belirleyici

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin’de gayrimenkul sektörüne yapılan toplam yatırım bu yılın Ocak-Temmuz döneminde yıllık %6,4 düşüşle 1 trilyon dolar seviyesinde yer aldı.

Aynı dönemde Çin’de satılan ticari gayrimenkul alanı yıllık %23,1 düşüşle 781milyon m2 olarak kaydedildi.

Çeliğe yönelik güçlü bir talep gösteren başlıca sektörlerden olan gayrimenkul sektörü ülkedeki Covid-19 salgınından olumsuz etkilenirken, özellikle başlıca birkaç müteahhitin borcunu ödeyememesi de sektörü olumsuz etkileyerek çelik talebini zayıflattı.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla