Anasayfa » Demir-Çelik Sektör Görünümü

Bu gönderiyi paylaş

Demir çelik

Demir-Çelik Sektör Görünümü

KPMG Türkiye: Hurda ticaretine getirilmesi beklenen kısıtlamalar

KPMG Türkiye Metal ve Maden Sektör Lideri Burak Yıldırım, Çin, ABD, AB ve Rusya’nın önümüzdeki yıllarda hurdayı iç pazarda tutma gayreti göstermesini, hurda ticaretine kısıtlamalar getirmesini ve büyük fiyat artışları bekliyor. Bu durum Türkiye’nin rekabet gücünün olumsuz etkilenmesine ve yurt içi çelik üretiminde sıkıntılara sebep olabilir.

KPMG Türkiye’nin yayımladığı “Çelik Sektörel Bakış 2022” raporuna göre, 2021 yılında küresel ham çelik üretimi Çin’in üretimini azaltma ve kendi iç piyasasına odaklanma kararına rağmen %4,7 artış gösterirken, Çin’deki düşüş diğer büyük üretici ülkelerde kaydedilen artışlarla dengelendi.

2022 yılının ilk altı ayında çelik fiyatlarında görülen artışla Türkiye’nin ihracatı yıllık yaklaşık %25-30 yükseldi. Bunun aksine, yılın ilk yarısında ülkenin çelik üretimi yıllık %4,6 düşüşle 18,9 milyon mt seviyesinde yer aldı.

Türkiye’nin hurda ithalatı Temmuz ayında aylık %13,8 düştü

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye’nin hurda ithalatı Temmuz ayında aylık %13,8 ve yıllık %42,9 düşüşle 1,37 milyon mt seviyesine kaydedildi.
Bu yılın Ocak-Temmuz döneminde hurda ithalatı yıllık %21,5 düşüşle 13,88 milyon mt olurken, bu ithalatın değeri yıllık %8,1 düşerek 7,03 milyar $ seviyesinde yer aldı.

Çin’in çelik sektörü satın alma yöneticileri endeksi Ağustos ayında arttı

Çin Lojistik ve Satın Alma Federasyonu’na bağlı olarak faaliyet gösteren Çin Çelik Lojistik Komitesi’nin yaptığı açıklamaya göre, ülkenin çelik sektörü satın alma yöneticileri endeksi bu yılın Ağustos ayında, Temmuz ayına kıyasla 13,1 puan artarak %46,1 oldu.

Söz konusu ayda, çelik sektörü üretim endeksi yüksek fırınlarda yürütülen bakım çalışmalarının kademeli olarak tamamlanmasına ve çelik üreticilerinin artan kârlılık karşısında üretim yapma isteğinin artmasına bağlı olarak aylık 21,3 puan artışla %47,4 seviyesinde yer aldı.

CAAM: Çin’in otomobil satışlarının Ağustos ayında %27,2 artması bekleniyor

Çin Otomobil İmalatçıları Birliği (CAAM) tarafından yapılan açıklamada, ülkenin otomobil satışlarının bu yılın Ağustos ayında aylık %5,2 düşüşle ve yıllık %27,2 artışla 2,29 milyon adet seviyesinde yer almasının beklendiği belirtildi.

Öte yandan CAAM bu yılın Ocak-Ağustos döneminde otomobil satışlarının yıllık %1,2 artarak 16,77 milyon adet seviyesine çıkacağını öngörüyor.

 

SteelOrbis

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla