Anasayfa » Demir ihracatında Rusya fırsatı

Bu gönderiyi paylaş

Reel Sektör / Sektör Analizi

Demir ihracatında Rusya fırsatı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, demir ve demir dışı sektörünün Türkiye ihracatında ciddi bir katma değer yaratan sektör olduğuna işaret ederek, kilogram başı ihracat birim fiyatının 4,75 dolara ulaştığını bildirdi.

Türkiye genelinde ihracatın kilogram başı ortalamasının 1,4 dolar civarında olduğu göz önüne alındığında sektörün yarattığı katma değerin çok daha net bir şekilde ortaya çıktığını aktaran Tecdelioğlu, “Demir ve çelikten yapılan ocaklarda dünyada üçüncü, Avrupa’da birinciyiz. Alüminyum ev gereçleri ve kullanılan eşyaya baktığımızda dünyada beşinci, Avrupa’da üçüncüyüz. Paslanmaz çelik ve sofra malzemelerine baktığımız zaman da aynı şekilde Avrupa’da üçüncü sıradayız. Bunlar çok ciddi rakamlar.” ifadelerini kullandı.

Rusya’dan Türkiye’ye ciddi talep var

“Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı tasvip etmiyoruz, insanların orada zarar görmesini istemiyoruz ama ticari yönden de ambargodan dolayı bu durum Türkiye’ye demir ve demir dışı ihracatında önemli fırsatlar yaratacaktır.

Rusya’nın ithalatına ve ona ambargo uygulayan ülkelerle ilgili tablolara baktığımızda bizim için çok büyük bir talep çıkıyor. Almanya’dan, İtalya’dan, Fransa’dan alamadıklarını bizden alıyorlar.

Ayrıca, birçok AB firmasından Rusya’ya Türkiye üzerinden ürün satmayı planlayan firmalar var. Onlar Türkiye’yi bir depo ve köprü olarak kullanmak istiyorlar. Diğer yandan Ruslar da tedariki Türkiye’den yapmak istiyor. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Türkiye sanayisi ve ihracatı için tarihi bir fırsat.”

Demir ve demir dışı sektörünün toplam ihracat içerisindeki payının yüzde 6,2’ye yükseldiğini aktaran Tecdelioğlu, sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan altıncı sektör olduklarını vurguladı.

 

(Demircelik)

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla