Anasayfa » Altının dönüşü için henüz erken. Tarih ne zaman? (Societe Generale)

Bu gönderiyi paylaş

Altın / Çevirilerden Seçmeler

Altının dönüşü için henüz erken. Tarih ne zaman? (Societe Generale)

Altın, ilkbaharda enflasyona karşı korunma aracı ve güvenli liman olarak pek talep görmedi. Mart başındaki 2.070$’lık seviyesinden, neredeyse 400$ düştü.

Grafik 1: Ons Altının Dolar kuru ve Euro kuru karşısındaki değeri

Ancak Temmuz ayının sonunda, ABD dolarının aşırı değer kazanmasının geçici olarak sona ermesiyle birlikte fiyatlar yeniden yükselişe geçti.

Para politikasının daha da sıkılaştırılması, kısa vadede altının toparlanmasını muhtemelen yavaşlatacaktır.
Ancak faiz arttırımı ile ilgili en büyük hamlenin bitmesiyle birlikte gelecek yılın başından itibaren Altın muhtemelen parlaklığını geri kazanacaktır.

Grafik 2: Altındaki spekülatif para miktarının oranı

Spekülatif para, altında çok düşük seviyelere gelmiş durumda.

ABD istihdam verileri, beklenenden daha iyi geldi. Temmuz’da beklenenden iki kat daha fazla istihdam yaratıldı. Aynı zamanda, Temmuz ayı enflasyon verileri beklenenden düşük geldi. Bu da Fed’i faiz arttırımı silahını kullanmada daha cesur yaptı. Fed yetkililerinden gelen şahin yorumlar, son zamanlarda Fed’in faiz artırımı beklentilerini ve ABD tahvil getirilerini artırarak altın fiyatındaki toparlanmayı yavaşlattı.

Grafik 3: Altın ETF’lerinde önemli çıkış yaşandı

Daha kısa vadeli tahvillerin getirileri uzun vadeli getirilerden daha keskin bir şekilde yükseldikçe, ABD getiri eğrisinin tersine çevrilmesi daha belirgin hale geldi. Bu durum genellikle geçmişteki durgunluklardan önce olmuştur.

10 yıllık ve 2 yıllık ABD Hazine bonoları arasındaki getiri farkı, 2000’den bu yana görülen en negatif seviyeye geldi. Dolayısıyla, enflasyonla mücadele etmek için kısa vadede Fed’in faiz oranlarını daha fazla yükseltmesi gerektiğine inanılsa da, bu durum gelecek yıl için resesyon riskini arttırıyor. Bu yüzden Fed’in faiz oranlarını düşürmesine neden olacağına inanılıyor. Piyasa şimdiden gelecek yıl için faiz indirimlerini bekliyor.

Kısa vadede altın yeniden baskı altına girebilir, çünkü ABD Merkez Bankası yıl sonuna kadar faiz oranlarını daha da yükseltebilir. Ancak faiz artırım döngüsünün sona erdiği belli olur olmaz altın fiyatı yeniden yükselişe geçecektir.

 

*Söz konusu içerik ParaAnaliz için çeviri yapılarak derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla