Anasayfa » ANALİZ: Güçlenen dolar yatırımcıları endişelendiriyor (Yahoo Finance)

Bu gönderiyi paylaş

Borsa / Çevirilerden Seçmeler / Dünya Ekonomisi

ANALİZ: Güçlenen dolar yatırımcıları endişelendiriyor (Yahoo Finance)

Yatırımcılar, güçlenen dolara endişe ile bakıyor. Dolar endeksi, 2 hafta boyunca kaldığı 100 seviyesinden yaklaşık %4 yükseldi.

Grafik: 2021 – Günümüz dolar endeksi

FED’in enflasyonu dizginlemek için daha fazla faiz artışına gidebileceğine dair beklentiler artmaya başlıyor. Bu da dolar endeksin de yükselmeye neden oluyor.

Gelişmekte olan ülkeler, doların güçlenmesinden olumsuz etkileniyor. MSCI gelişmekte olan piyasalar hisse senetleri endeksi, Ocak ayındaki en yüksek seviyesinden %8 düştü. MSCI Gelişmekte olan ülkeler döviz endeksi ise, Şubat başındaki seviyesinden %3 düştü. Gelişmekte olan ülkeler için bir başka sorun, dolar cinsinden borçlanan ülkelerin borçlarını çevirmesi oluyor.

Oynaklığın kaynağı: Dolar

Doların küresel finansal sistemdeki merkezi rolü nedeniyle, yükselmesi dalgalanmalara neden oluyor.

Avrupa hisse senedindeki kazançlar durdu. Stoxx Europe 600 Endeksi, son üç haftadır neredeyse yatay seyrediyor. Benzer şekilde altın da %7’lik kazancını sildikten sonra yatay işlem görüyor.

Bank for International Settlements Kasım ayında yayınladığı bir raporda, daha güçlü bir doların risk alma iştahını azalttığını ve küresel finansal koşullarının sıkılaşma eğiliminde olduğunu yazdı.

Güçlü dolar, ham petrol, altın ve diğer dolar cinsinden emtiaları yabancı alıcılar için daha pahalı hale getiriyor.Emtialar, küresel koşullardan da etkileniyor. UBS Global Wealth Management analistleri, Çin’in yeniden açılmasının ve Rusya’nın arz kesintilerinin ABD dolarının değerlenmesini geçersiz kılarak yılın ilerleyen zamanlarında petrol fiyatlarının artmasına neden olabileceğini ifade ediyor.

Güçlenen dolar, ABD ekonomisini de olumsuz etkiliyor. Güçlenen dolarla ABD ihracatı daha az rekabetçi hale gelirken, çok uluslu şirketlerin kazançlarını kendi para birimlerine çevirmeleri daha pahalı hale geliyor.

Analistlerin beklentilerine göre, 2023 yılı boyunca dolar güçlü kalacak. Faiz indirimi 2023 yılında ufak ufak başlayacak. Dolar 2024 yılında da değerli kalacak.

Grafik: Analistlerin FED politika faizi beklentileri

Güçlü dolar ve ABD faiz politikası, resesyon beklentilerine de yansıyor. Analistlerin resesyonun başlayacağı tarih tahminleri 2023 yılının ikinci yarısında ve 2024 yılının ilk yarısında yoğunlaşıyor.

Grafik: Analistlerin resesyon başlangıcı tahminleri

Varlık yönetimi şirketlerinden Robeco’nun yöneticilerinden Colin Graham, doların daha fazla güçlenmesinin pek olası olmadığına inanıyor. Graham, Dolar endeksinin 104 seviyesinden 106’ya yükselmesi durumunda dolara karşı açılacak karşı pozisyonların başlayacağını ve endekste 106 seviyesinin üstüne çıkılmasının pek olası olmadığını söylüyor.

Thornburg Investment Management portföy yöneticisi Emily Leveille ise dolardaki yükselişin devam edeceğinden şüpheleniyor ve gelişmekte olan piyasalardaki herhangi bir zayıflığı bir satın alma fırsatı olarak görüyor. Leveille, “Gelişmekte olan piyasa para birimindeki zayıflık, devreye girmek ve yüksek kaliteli şirketlerde pozisyonlar oluşturmak için harika bir zaman olabilir” diyor.

 

*Söz konusu yazının orjinal içeriği Yahoo Finance isimli haber kaynağında yayımlanmıştır. Yazı farklı kaynaklardaki grafikler ile desteklenerek ParaAnaliz için derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla