Anasayfa » ANALİZ: Powell’in yüksek faiz vurgusu (Aracı kurum yorumları)

Bu gönderiyi paylaş

Borsa / Dünya Ekonomisi / Ekonomi

ANALİZ: Powell’in yüksek faiz vurgusu (Aracı kurum yorumları)

İş Yatırım

FED Başkanı Jerome Powell açıklamalarının şahin olması beklense de, özellikle terminal faiz oranları inatçı enflasyon nedeniyle piyasa beklentilerinin üzerinde oluşabilir şeklindeki yorumu global hisse piyasaları üzerinde bir satış baskısı oluşturdu. Yatırımcıların faiz oranlarının fiyatlanandan daha da yükseğe gidebileceği endişeleri bu satışı tetiklerken önümüzdeki FED toplantısında Powell’in konuşması öncesi 25 baz puan artırım yönündeki beklenti de 50 baz puana yükseldi.

Ak Yatırım / Trade All

Dün Powell’ın konuşması sonrası 22 Mart toplantısı için 50 baz puan artış olasılığı 74% olarak tahmin ediliyor. (CME FedWatch Tool – CME Group)

Piyasanın 50 baz puan artış olasılığını arttırma nedeni içindeki şu cümle: “If the totality of the data were to indicate that faster tightening is warranted, we would be prepared to increase the pace of rate hikes.”. Üzerine çok konuşabiliriz. Ancak, kısa özeti şu: Cuma günü TDİ ve gelecek hafta TÜFE/ÜFE verileri Ocak ayına benzer yapıda olursa, “piyasanın yorumu” faiz artışlarında hız artabilir şeklinde.

Powell sonrası dolar endeksi yükselirken endekslere satış geldi. Bu fiyatlamalarda ABD tahvil piyasası ana rol oynadı. ABD 2 yıllık getiriler 5.07% ve 2-10 yıl makası -107 baz puan. 2-10 yıl makası 1981’den beri en negatif noktada. O zamanlar bilanço azalımı da yoktu. Onu da proxy bir şekilde eklersek belki de tarihin en negatif noktasına ulaşma durumumuz olabilir. Bu durumda mevcuttan 100 baz puan faiz artışı sonrası faiz indirimine girme süreci gerçekten ne kadar uzun süre alır veya yumuşak iniş ne kadar gerçekçi olur kestirmek zor…

Fed politika faizinde tavan nokta 100 baz puan artış sonrası 5.75% fiyatlanıyor. TDİ, TÜFE ve ÜFE sonrası buranın ne noktaya everileceği değerli metaller için önemli olacak.

Gedik Yatırım

Fed Başkanı Powell dün ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’nde yaptığı sunumda son verilerin beklenenden daha güçlü geldiğini ve faiz oranlarının nihai seviyesinin önceden tahmin edilenden daha yüksek olabileceğini ifade etti. Powell’ın açıklamaları sonrasında riskli varlıklarda satışlar hız kazandı. Powell bugün de Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde sunum yapacak. Fed’e yönelik artan sıkılaşma endişeleri risk iştahını baskılamaya devam ediyor.

ABD’de enflasyonla mücadele kapsamında yapılan hızlı faiz artışlarına karşın istenilen sonuçlara ulaşılamaması artışların gündeme getirdi. Powell, ABD senatosunda dün yaptığı konuşmada, son ekonomik verilerin beklenenden daha güçlü geldiğini, bunun da faiz oranlarının nihai seviyesinin tahmin edilenden daha yüksek olabileceğini gösterdiğini belirtti. Fiyat istikrarını yeniden sağlamanın, muhtemelen bir süre daha kısıtlayıcı bir para politikası duruşunu gerektireceğini vurgulayan Powell, “Verilerin toplamı daha hızlı sıkılaşmanın gerekli olduğunu gösterirse, faiz artışlarının hızını artırmaya hazırız.” dedi. Açıklamaların ardından beklentilerde FED’in bu ay 50 baz puanlık faiz artışı ihtimali yüzde 74’e yükselirken, nihai faiz oranının yüzde 6’ya kadar çıkabileceğine yönelik fiyatlamalar da güç kazandı.

 

 

*Söz konusu yazı aracı kurumların araştırma önerisinden derlenerek oluşturulmuştur.

**Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla