Anasayfa » Piyasa yorumu: Gayrimenkul, Altın, ABD bütçesi…

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi

Piyasa yorumu: Gayrimenkul, Altın, ABD bütçesi…

1. ABD’de mevcut konut satışları, tarihi dip seviyelere gerilemiş durumda.

2. Hollanda’da konut fiyatları endeksi sert bir şekilde düştü. Söz konusu düşüş, 2012 yılından bu yana gerçekleşen en sert düşüş olmaktadır.

3. ABD’de yeni konut inşaatları, 2009 yılından bu yana ilk defa düşüyor.

4. 49 hafta sonra ilk defa Avrupa hisse senetleri fonlarına giriş yaşanıyor.

5. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2022 yılında Rusya, Hindistan gibi ülkelerin arasında en fazla altın rezervini artıran merkez bankası oldu.

6. Altın ve SP500 getirilerine bakıldığında, 50 sene sonra ilk defa altın, ABD SP500 borsası endeksinin getirisini geride bırakıyor.

7. ABD‘de federal hükümet dün 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşırken, ABD Hazine Bakanlığı ülkenin temerrüde düşmesini önlemek için olağanüstü tedbirler uygulamaya başladı. Bu kapsamda, Kamu Hizmeti Emekli ve Engelliler Fonu ile Posta Hizmeti Emekli Sağlık Yardımları Fonu‘na yönelik yeni yatırımlar 5 Haziran’a kadar askıya alındı. Ekonomistler, Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin temerrüde düşmekten kaçınmak için bir anlaşmaya varamaması halinde şokun dünyayı resesyona ve mali krize sürükleyebileceğine işaret ediyor. Aşağıdaki görselde bütçe içerisinden pay alan kalemler yer alıyor.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla