Anasayfa » Analistler sene sonuna doğru emtia rallisi bekliyor (Oilprice.com)

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi

Analistler sene sonuna doğru emtia rallisi bekliyor (Oilprice.com)

Petrol ve emtia fiyatları, beklentilere paralel şekilde düşmeye devam etse bile, Wall Street’te birçok analist sene sonuna kadar boğa piyasası bekliyor.

Petrol fiyatları üç sebepten dolayı düşüş eğilimini sürdürüyor:

  • Durgunluk korkusu
  • Çin’in yavaşlayan ekonomisi (Sıfır COVID ve Emlak krizi)
  • İran ile nükleer anlaşmanın potansiyel sonuçları

Çarşamba günü, Enerji Enformasyon İdaresi’nin açıkladığı (EIA) ABD ham petrol stokları sürpriz bir şekilde (7,1 milyon varil) düşüş gösterdi. Ancak bu yeni bir petrol rallisi için yeterli değil.

Grafik: Ham Petrol Fiyatları – Vadeli İşlemleri

petrol

Doğal Gaz vadeli işlemleri de bu haftanın başında düşüş gösterse de, yaklaşan kış öncesinde ana trendini koruyor.

Grafik: Doğalgaz Vadeli İşlemleri – Rusya Borsası

Enerji emtiaları dışında en önemli girdilerden olan demir-çelik fiyatları da düşmeye devam ediyor. Ancak trend yukarı olmayı sürdürüyor.

Tüm bu gelişmeler dahilinde, Wall Street, emtialara olan inancını sürdürüyor. Wall Street’e göre yılın son çeyreğinde emtialarda bir yükseliş hareketi yaşanabilir.

Riskler ve Belirsiz Görünüm

Çin, artan COVID vakalarına “sıfır COVID” politikasıyla yanıt verirken, ekonomik büyüme ve dolayısıyla emtialara olan talep yavaşlıyor. Bunun dışında Çin’deki emlak krizi büyük bir belirsizlik olmaya devam ediyor.

Çin sanayi üretimi Haziran’da %3.9 genişledi. Reuters anketine katılan analistler Temmuz sanayi üretiminin %4.6 genişleyeceğini öngörüyorlardı. Ancak Temmuz’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %3.8 genişleme yaşandı. Bu da yavaşlama endişelerini arttırdı.

Stagflasyon bir risk olmaya devam etmektedir.

Çin’deki veriler, Çin Merkez Bankası’nı sürpriz bir faiz indirimi hamle yapmaya teşvik edecek kadar kasvetliydi. Üstelik, merkez bankası birkaç gün öncesinde faiz oranlarını düşürme planlarının olmadığını belirtmişti.

Wall Street’ten Görünüm

Emtia fiyatlarının temel göstergelerinden biri Sabit Vade Emtia Endeksi, UBS CMCI, Haziran ayındaki zirvesinden bu yana% 11 oranında düştü. Ancak geçen yıla göre hala %16 oranında yüksek.

UBS, analistlerle yapmış olduğu görüşmelere göre, önümüzdeki 6-12 ay boyunca emtialar için % 20’ye varan yükseliş bekliyor.

Benzer şekilde, Goldman Sachs, bir başka önemli endeks olan S&P GSCI emtia endeksi için yıl sonuna kadar %23’ün üzerinde bir ralli bekliyor.

UBS’den Mark Haefele, resesyon korkularının ortasında emtia fiyatlarının düşmesinin normal olduğunu ancak ekonomilerde “yumuşak bir iniş” yaşanabilirse emtia fiyatlarındaki düşüşün kalıcı olmayacağını ifade etti.

Goldman’ın Küresel Emtia Araştırma Başkanı Jeff Currie ise şunları söyledi:

“Bizim görüşümüze göre, makro piyasalar sürdürülemez bir çelişkiyi fiyatlıyor. Yumuşayan bir FCI [Finansal Koşullar Endeksi], daha uzlaşmacı bir FED, düşen enflasyon beklentileri ve düşen bir emtia endeksi…”

 

*Söz konusu içerik Oilprice.com’da yayımlanmıştır. İçerik çeviri yapılarak paraanaliz için derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla