Anasayfa » ANALİZ: Merkez Bankası sert bir şekilde frene bastı: Kredi genişlemesine hazırlık mı?

Bu gönderiyi paylaş

Para Politikasi

ANALİZ: Merkez Bankası sert bir şekilde frene bastı: Kredi genişlemesine hazırlık mı?

Merkez Bankası’nın ihale ve kotasyon yoluyla net fonlaması keskin bir şekilde düştü. Piyasadaki para ve kredi arzı ile ilişkilendirebileceğimiz fonlama miktarı uzun dönemli ortalamanın (mavi çizgi) altına hızlı bir şekilde indi.

2018 yılının son çeyreğinde yaşanan resesyonda 6 ay 15 günde fonlama miktarı %62 seviyesinde azalmışken günümüzde, 1 ay 15 günde %74 azalış gösterdi.

Daha önce bu şekilde azalışlar sonrası, döngüsel olarak, kredi genişlemesine gidildi.

Grafik: 2017-2022 yılları arasında TCMB fonlama miktarı

Benzer şekilde kredi büyümesinde artış hızı da yavaşladı.

TCMB Ağustos toplantısında sürpriz bir şekilde faiz indirimi kararı aldı. Bunun yanı sıra TCMB kredi faizleri ve büyüme hızına yönelik yeni düzenleme yaptı. Buna göre, bankalar verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak.

Faizi yüzde 22,85’i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38’i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90’ı kadar menkul kıymet tesis edilecek. Düzenleme ile ticari kredilerde yüzde 30’u aşan faiz uygulaması da zorlaştırılmış oldu.

Tüm bu gelişmeler dahilinde, önümüzdeki süreçte, sıkı para politikası unsurlarının kullanılacağı, yaklaşan seçim öncesinde kredi arzına gidilmesi için uygun alan yaratılmaya çalışıldığı yorumu yapılabilir.

 

(SosyalParaanaliz)

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla