Anasayfa » Pandemi sonrası yeni dünya düzeni: Sabit gelirliler için zor dönem

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi

Pandemi sonrası yeni dünya düzeni: Sabit gelirliler için zor dönem

Alman Tasarruf Bankaları (DSGV) Başkanı Helmut Schleweis, şu ifadeleri kullandı: “Enflasyon nedeniyle Alman hanelerinin yüzde 60’a varan bir kısmının harcanabilir gelirlerinin tamamını kaybetmesini bekliyoruz. Nüfusun tasarruf etme yeteneği gitti.”

Humboldt Üniversitesi’nde Makroekonomi Profesörü ve Berlin’deki Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü (DIW) Başkanı Marcel Fratzscher‘e göre, temel sorun başka bir yerde yatıyor: “İnsanların yüzde 40’ının bugün neredeyse hiç birikimi yok, bu yüzden kendilerini yüksek enflasyona karşı koruyacak hiçbir şeyleri yok.”

Üstelik Almanlar diğer Avrupalılardan daha fazla tasarruf sağlıyor. Tasarruf oranlarında İsviçre’den sonra ikinci sırada.

Grafik: Avrupa’daki çeşitli ülkelerin tasarruf oranları

İngiliz ve İtalyanların hane halkı tasarrufları ise yıllardır düşüyor, Almanlar ise sürekli olarak hane gelirlerinin çoğunu bir kenara ayırıyor.

Fratzscher, “Almanya’daki birçok insanın çok az birikimi var ya da hiç birikimi yok” ifadelerini kullanıyor.

Avrupa’da tasarruf oranında ikinci sırada olan gelişmiş bir ülkedeki nüfusun önemli bir kısmı enflasyona yenik düşerken, gelişmekte olan ülkelerdeki sabit gelirliler için güncel durum daha zor gözüküyor.

Bu durum yakın vadede, tüm dünyadaki sabit gelirliler ve düşük gelirliler için daha fazla sorun teşkil edeceğe benziyor.

 

(SosyalParaAnaliz)

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla