Anasayfa » ANALİZ: Tahvil piyasası durgunluğu fiyatlamıyor

Bu gönderiyi paylaş

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: Tahvil piyasası durgunluğu fiyatlamıyor

ABD şirket tahvillerinde yeni yıl rallisi yaşanıyor. Hem yatırım yapılabilir tahvil türlerinde hem de daha az dereceli yüksek getirili tahvillerde kredi faizleri son aylarda sıkılaşıyor. Yani düşük dereceli tahvillere yatırım yapılmasında bir risk görülmüyor. Bu da ekonomik beklentilerin ılımlı hale gelmesi ve risk algısının artması anlamına geliyor.

Grafik: ABD yüksek getirili tahvil spreadleri

Son dönemdeki enflasyonun düşeceğine dair destekleyici verilerin gelmesi ile FED’in mevcut şahin politikasını ılımlı hale getireceğine dair piyasadaki umutlar arttı.

Ancak analistler ve yatırımcılar, riskli tahvillerdeki bu çılgınlığının sona yaklaştığını söyledi.

Barclays stratejistleri yakın tarihli bir raporunda, “Kredi spreadleri, yeni tahvil ihracına rağmen yılın başından bu yana ralli yaptı. Bu, ekonomik tahminler ve faiz piyasasıyla çelişiyor. BBB olarak derecelendirilen ABD yatırım sınıfı tahvillerin %30’luk bir durgunluk olasılığını ima ettiğini ve CCC dereceli tahvillerin ise %35’lik durgunluk olasılığını ima ettiğini” söylediler.

Barclays raporunun aksine geçen ay Reuters tarafından ankete katılan ekonomistler, 2023’te gerçekleşecek bir resesyon ihtimalini %60 olarak oyladılar.

Son günlerde tahvil piyasasındaki fiyat hareketlerinde, bozulma belirtileri başlıyor. Yatırım dereceli tahvillerdeki spreadler, geçen hafta marjinal olarak da olsa bu yıl ilk kez genişledi.

Yatırımcıların pozisyonlarını hedge etmek veya kısa kredi vermek için kullandıkları bir türev olan kredi temerrüt swapları endeksi, geçen hafta yatırım notu borcu için yükseldi.

Grafik: CDX North American Investment Grade

Para piyasaları, Fed’in yıl sonuna doğru faiz indirimine başlayacağına dair pozisyon alırken, Fed yetkilileri faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek kalacağını tahmin ediyor.

Informa Global Markets firmasından Bruce Clark, “Yılın ilerleyen dönemlerinde bir Fed faiz indirimine ilişkin piyasa beklentileri ile enflasyonun yüksek kalacağına dair veriler arasında bir gerilim yaşanacak” ifadelerini kullanıyor.

BMO Capital Markets direktörü Dan Krieter, şirket tahvil faizlerinin ekonomik yavaşlama riskini tam olarak hesaba katmadığını söyledi. Krieter, “Kredi piyasaları, son iki durgunluğun aksine, Fed’in büyük, olağanüstü uzlaşmacı politikası olmadan kendi başlarına baş etmek zorunda kalacaklar.” ifadelerini kullandı.

Capital Group’tan Pramod Atluri, “Şimdilik kurumsal tahvil spreadleri iyi devam ediyor ancak daha fazla sıkılaştırma için az potansiyel kaldı.” ifadelerini kullanıyor. Atluri, herhangi bir yükselişin daha da sınırlı olacağını ve bunun yerine devlet tahvillerine tahsisatın artacağını söyledi.

 

 

*Söz konusu yazı Yahoo Finance websitesinde Davide Barbuscia ve Matt Tracy tarafından yazılmış olup çeviri yapılarak ParaAnaliz için derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla