Anasayfa » ANALİZ: ABD istihdam verisi karışık görünüm sunmaya devam ediyor

Bu gönderiyi paylaş

Borsa / Dünya Ekonomisi

ANALİZ: ABD istihdam verisi karışık görünüm sunmaya devam ediyor

Dinamik Yatırım

Tarım dışı istihdam Şubat ayında 311K artarak (beklenti: 225K) iş büyümesi için rekora yakın bir yılı geride bıraktı. Ocak ayı verisi ise 204K’ya revize edildi. İşsizlik oranı işgücüne katılımın %62,4’ten %62,5’e (Mart 2020’den bu yana en yüksek) büyümesi etkisiyle 0,2 puan artarak %3,5’a (beklenti: %3,4, Ocak: %3,4) yükseldi. Aylık ücret artışı %0,2 oranında bir yılın en yavaş hızında artarken (beklenti: %0,3), yıllık bazda %4,6 arttı. Beklenti altındaki ücret artışları manşet istihdam güçlü büyürken Fed’in faiz artırım hızını artırıp artırmaması konusunda karışık bir görüntü ortaya sundu.

Fed açısından bakacak olursak; Genel anlamda kafa karıştırıcı dinamikler içeren bir veri olarak okuyoruz. Powell’ın konuşmalarından sonra %70 üzerine çıkmış olan 50 bps faiz artırım olasılığı verilerin açıklanmasından sonra %50 altına doğru düştü. Ancak istihdamın dayalı olduğu sektörler hizmet ağırlıklı olduğundan ve ücretler artmaya devam ettiğinden dolayı bu pek Fed’in istemediği bir konsept. Piyasanın karar verememesi normal. Veriler hiçbir şekilde soğumaya yüz tutmuş bir ekonomi içermiyor, aksine ısınmaya devam eden bir ekonomi var. TÜFE verisi de bu nedenle önümüzdeki hafta alt bileşenleriyle birlikte çok önemli algı yaratacaktır.

İş Yatırım

ABD Şubat ayı tarımdışı istihdam verisi öncesinde daha sakin seyir izlemesi beklenen piyasalar, ABD’den gelen bankacılık sektörüne dair olumsuz gelişmeler sonrası yükselen oynaklık gösterirken, istihdam verisinin yine beklenti üzerinde gelmesine karşılık, yavaşlayan ücret artış hızı ve yükselen işsizlik oranı piyasayı kısmen rahatlatan gelişmeler oldu.

On yıl vadeli ABD hazine tahvili hafta genelinde 3,90%-4% bandında işlem gördü. İstihdam verisi öncesi sınırlı hareketlilik gösteren kıymetler, ABD’de bankacılık sektöründe uzun süredir görülen en sert düşüşün yaşanmasının ardından, güçlü alım görerek 3,80% seviyesine daraldı. İstihdam verisinde de, beklenti üzeri manşet rakama karşılık, artan işsizlik oranı ve diğer kalemlerde Fed’in elini 50 baz puan artış için güçlendirecek detayın olmaması sonucu, getiriler 3,75% seviyesine çekildi.

Yatırım Finansman

ABD’de 16:30’da piyasaların odağında olan Tarım Dışı İstihdam verisi açıklandı. Ocak ayında yoğun tatil dönemi nedeni ile dönemsel işçi alımlarının ardından, Şubat verisinin istihdam piyasalarındaki görünüme ilişkin daha net sonuçlar vermesi bekleniyordu. Beklenti verinin Şubat ayında 225 bin artış kaydetmesi yönündeydi. Tarım Dışı İstihdam, Şubat ayında 311 bin artış kaydetti. İşsizlik oranı %3,6 ile %3,4 beklentilerin üzerinde. Saatlik ücretler ise aylık bazda beklentilerin altında %0,2 artış gösterdi. Saatlik ücretlerde artışın sınırlı olması ile birlikte küresel piyasaların veriye ilk tepkisi sınırlı kaldı. Dolar endeksinde 105,20 desteğine kısmi geri çekilme izleniyor. Verinin ardından Fed swaplarında 50 baz puan artırım beklentisi %70’den %50’ye geriledi. Banka hisselerinde düşüşler sürerken, Tesla öncülüğünde teknoloji sektöründeki alımlar NASDAQ’taki fiyatlamaları destekliyor.

Philip Capital

ABD “Tarım Dışı İstihdam” raporu Şubat’ta 311 bin kişinin işe alındığını gösterdi, bu rakam 205 bin yönünde olan analist beklentilerini aştı. Ocak rakamları ise 517 binden 504 bine revize edildi.

 

 

*Söz konusu yazı aracı kurumların araştırma önerisinden derlenerek oluşturulmuştur.

**Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla