Anasayfa » Üç farklı yatırımcının yatırım yöntemi: Buffet, Dalio ve Howard Marks

Bu gönderiyi paylaş

Borsa / Çevirilerden Seçmeler

Üç farklı yatırımcının yatırım yöntemi: Buffet, Dalio ve Howard Marks

Warren Buffett, Ray Dalio ve Howard Marks yatırımlarıyla milyarlarca dolar kazandı. Bu üç isim, önümüzdeki yıllar için birbirinden farklı stratejiler öneriyorlar.

1. Warren Buffet: Ucuz şirketler bulun ve sakince bekleyin

92 yaşındaki Warren Buffet, o kadar çok kriz yaşadı ki, enflasyon ve ekonomik belirsizlik onu rahatsız etmiyor. Buffett, Berkshire Hathaway’in bu yılki yıllık hissedarlar toplantısında dinleyicilere, kendilerine yatırım yapmalarını tavsiye etti: “Yapılacak en iyi şey, bir şeyde son derece iyi olmaktır. Bunu kimse sizden alamaz, vergilendiremez.”

Warren Buffett, yatırım kararlarında dünya siyasetini göz ardı ediyor: “Yatırımcılar önemli ve bilinebilir şeylere konsantre olmalıdır. Büyük ekonomik veya siyasi gelişmeler nedeniyle hiçbir zaman bir şirket satın almadık veya satmadık” diyor.

Buffett’e göre, yatırımcıların, yükselen faiz oranlarından veya olası bir ekonomik resesyondan korunmak için sahip olmaları gereken şirketleri bulmak kolay: Sürekli yeni kaynak girişine ihtiyaç duymadan, az borçla yüksek kar elde eden ve iyi pazar konumuna sahip şirketler.

Buffett’e göre, yatırımcılar her zaman bu “harika şirketleri” makul fiyatlarla satın almaya çalışmalı ve mümkün olduğunca uzun süre elinde tutmalıdır.

2. Ray Dalio: Körü körüne umut etmeyin, gelişmeleri yakından izleyin

Ray Dalio, dünyanın en büyük hedge fonu Bridgewater Associates’i, finansal kriz esnasında, neredeyse hiç zarar ettirmeden korumayı başardı. Bu sayede dünya çapında ün kazandı.

Daylio, Buffett’ın aksine siyasi ve ekonomik gelişmeleri yakından takip ediyor. Daylio, Buffett’in başarısının, kariyerine ABD’de 1930’ların Büyük Buhranı’nın hemen ardından başlamasından kaynaklandığını düşünüyor. Ona göre, Buffett, kariyerine 1940’larda Amerika Birleşik Devletleri’nde başlamamış olsaydı, 30 yıl önce Almanya’da başlamış olsaydı, tüm parasını iki kez kaybederdi.

Birincisinde, Weimar Cumhuriyeti’nin hiperenflasyonuna maruz kalırdı. İkincisinde, 20 sene sonra, ikinci dünya savaşında Avrupa’da taş üstünde taş kalmazken maruz kalırdı.

Dalio’ya göre geçtiğimiz yüzyılda sadece ABD, İngiltere ve Hollanda’daki yatırımcılar tam bir kayıp yaşamadı. Dalio’nun rakamlarına göre Buffett, siyasi ve makroekonomik gelişmeleri görmezden gelmeyi ancak doğru zamanda doğru yerde doğduğu için kaldırabildi.

Dalio’ya göre, yatırımcılar körü körüne yatırım yapıp sabırla ve umutla beklememelidir. Bunun yerine, yatırımcılar geçmişte servetlerini yok eden gelişmelerin yeniden ortaya çıkıp çıkmadığını görmek için sürekli gözlem yapmalıdır.

Ray Dalio’ya göre geleceğimizi yönlendirecek 3 gelişme

Dalio’ya göre Dünyanın bir kriz anında olup olmadığını anlamak için 3 gelişme yakından takip edilmelidir.

1. Borç: Batılı toplumlar, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hiçbir zaman şimdiki kadar hızlı para ve borç yaratmadı. Bu hızlı para yaratımı, kısa vadede ekonomileri büyüttü ancak uzun vadede ekonomiler üzerinde ağırlık yaratacaktır.

2. Popülizm: Sol ve sağ popülizm çoğu ülkede nüfuz kazanıyor. Bu durum, toplumlarda çekişmeyi ve ayrımcılığı teşvik eder. Gerçek konuların konuşulmasını engeller. Problem çözme yeteceğini azaltır.

3. Uluslararası Çatışmalar: Ukrayna’dan Tayvan’a uzanan uluslararası çatışmalar, soğuk savaşın bitiminden bu yana dünyayı zenginleştiren istikrarlı uluslararası düzenin temellerine zarar veriyor. Üstelik bu sırada, iklim değişikliğine karşı mücadele edilmesi gerekiyor.

3. Howard Marks: Piyasaları açgözlülük ve korku yönetiyor. Döngüleri yakalayın

Howard Marks, yatırımcıların Warren Buffet ve Ray Dalio’un yatırım tarzlarını nasıl birleştirebileceklerini özetliyor. Marks, piyasa döngüleri üzerine kitapları ve fikirleriyle tanınıyor. Yatırımcıların, döngüleri tanımada başarılı olmaları gerektiğini tavsiye ediyor.

Marks’a göre, finansal balonlar ve krizler açgözlülük ve korkudan kaynaklanır.

Hisse senetleri uzun süre yükselirse, insanlar fiyatlar çok daha yükselene kadar açgözlülükle satın almaya devam eder. Bu sırada, bir aşamada balon patlar ve kayıplar yaşanır. Sonra da hisseler çok ucuzlamaya başlar.

Yatırımcılar döngüsel olarak düşünmelidir. Örneğin, “Herkes korktuğunda açgözlü olun; ve herkes açgözlü olduğunda korkun.” fikri bu döngüleri yakalamada klasik yöntemlerden bir tanesidir.

Marks’a göre, Buffett’in harika şirketler için kriterlerini ve Dalio’nun piyasaların önündeki engel olabilecek gelişmeleri dikkate alan yatırımcılar, döngüleri yakalamada başarılı olabilirler.

 

 

*Söz konusu içerik Finanzen100’de yayımlanmış olup çeviri yapılarak ParaAnaliz için derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla