Anasayfa » ANALİZ: Merkez Bankaları dijital para birimlerinden korkmamalı (Project Syndicate)

Bu gönderiyi paylaş

blockchain / Çevirilerden Seçmeler

ANALİZ: Merkez Bankaları dijital para birimlerinden korkmamalı (Project Syndicate)

Yunanistan’ın eski maliye bakanı Yanis Varoufakis‘e göre, dünya çapındaki merkez bankaları dijital para birimleri ihraç etme konusunda isteksiz. Varoufakis, bu durumu merkez bankalarının finansal sistem üzerindeki kontrollerini kaybetmesinden korkusu olarak yorumluyor.

Merkez bankaları, insanların paraya erişmek için hizmetlerini kullanması gerektiği gerçeğine her zaman güvenmiştir. Örneğin, bir bankaya para yatırmak istiyorsanız, merkez bankasının takas sisteminden geçmeniz gerekir. Bu, merkez bankalarına finansal sistem üzerinde çok fazla güç verir.

Ancak insanlar bir bankadan geçmeden para depolamak ve transfer etmek için dijital para birimlerini kullanabilseydi, o zaman merkez bankaları bu gücü kaybederdi. Bu nedenle Varoufakis, merkez bankalarının dijital para birimlerinden çekindiklerine inanıyor.

Varoufakis, merkez bankalarının dijital para birimlerinden korkmak yerine benimsemeleri gerektiğini savunuyor. Dijital para birimlerinin daha demokratik ve kapsayıcı bir finansal sistem oluşturmak için kullanılabileceğine inanıyor. Örneğin, dijital para birimleri, şu anda bankacılık sisteminin dışında kalan kişilere finansal hizmetler sağlamak için kullanılabilir.

Varoufakis, merkez bankalarını dijital para birimlerinin gelişimini engellemeye çalışmak yerine finansal sistemi iyileştirmek için nasıl kullanabileceklerini düşünmeye başlamaya davet ediyor.

Varoufakis’in görüşleri iki farklı tepki ile karşılandı. Bazı insanlar merkez bankalarının dijital para birimlerini benimsemesi gerektiği konusunda Varoufakis ile aynı fikirdeyken, diğerleri dijital para birimlerinin finansal istikrar için bir tehdit oluşturduğuna inanıyor.

Merkez bankalarının nihayetinde dijital para birimlerinin yükselişine nasıl tepki vereceği henüz belli değil.

 

Makaleden bazı önemli noktalar:

  • Merkez bankaları, finansal sistem üzerindeki kontrollerini baltalayacağından korktukları için dijital para birimleri çıkarmaya isteksizler.
  • Dijital para birimleri, daha demokratik ve kapsayıcı bir finansal sistem oluşturmak için kullanılabilir.
  • Merkez bankaları, finansal sistemi iyileştirmek için dijital para birimlerini nasıl kullanabileceklerini düşünmeye başlamalıdır.

 

*Söz konusu yazı, Yanis Varoufakis tarafından Project Syndicate için kaleme alınan yazıdan çeviri yapılarak ParaAnaliz için derlenmiştir.

Bu gönderiyi paylaş

Araç çubuğuna atla